Начало Рали Рекордни 43 заявки в 35-ото рали „Сливен“

Рекордни 43 заявки в 35-ото рали „Сливен“

55
0

За първи път от 5 години насам в наше рали има 43 заявени екипажа. Толкова за подали заявка за участие в предстоящото 35-о рали „Сливен“. Това стана ясно на пресконференция в София днес, дадена от организаторите. На срещата с медиите присъстваха кметът на Сливен инж. Кольо Милев,  председателят на БФАС Радослав Козлеков и директора на състезанието Стефан Хаджилуков.

Мерките за сигурност са основната грижа на организаторите на състезанието, което ще се състои от 4 до 6 септември. Охраната на ралито ще бъде осигурена от 130 полицаи, 126 маршали по 15-те специалните етапи. В това число не влизат съдиите по етапите. Маршалите според правилата трябва да бъдат разположение на 5 км, но според директора хаджилуков, схемата на рали „Сливен“ предвижда те да са разположени през 2,5 км. Според кмета на града инж. Кольо Милев, пътищата в Балкана не са били почиствани така от 30 години насам. Всички дупки по планинските пътища вече са изкърпени и организаторите са готови за състезанието.

Шефът на БФАС Радослав Козлеков каза: „Искам да изкажа огромната си благодарност към кмета на Сливен, за това че за трета поредна година, със съдействието на общината, ние успяваме да проведем поредното голямо рали в България. Успяваме, въпреки хаоса, който цари при нас – и в държавата, и в спорта.

В рали „Сливен“, което е валидно за Европейския рали трофей на ФИА и за националния шампионат. Сред заявените 43 екипажа е лидерът в надпреварата за ЕRT Мурат Бостанджъ, който спечели рали „България“, а седмица след това и домашното си рали „Босфор“. В Сливен ще стартира цялата чуждестранна компания от рали „България“ – Рашид Ал Кетби от Дубай, Рок Турк от Словения,  и Золтан Бесеней от Унгария, Ядиз Авджъ и Еркан Гурал от Турция, Андрей Кореану от Румъния. В пълен състав са и нашите асове – Георги Василев, Борис Григоров, Мартин Сурилов, Игнат Исаев, Георги Гераджиев…

Както личи, състезанието в Сливен по традиция ще бъде доста по-яко от самоковското, не само  като брой, но и качество на екипажите. Три от тях ще се състезават в новия шампионат на Хюндай Рейсинг Трофи. Това са Григор Григоров/Янаки Янакиев, Дочо Цвятков/Линда Багерова и Христо Геров/Димитър Спасов. Други три екипажа ще се състезават за купата на кмета.