Начало Рали Рискът да взема Мийк си струваше, заяви Матон

Рискът да взема Мийк си струваше, заяви Матон

38
0

Победата на Крис Мийк в рали Аржентина демонстрира правилността на решението за привличане на британския пилот в Ситроен Рейсинг, заяви шефът на спортния департамент на френската компания Ив Матон.

„Познавам Крис от дълго време и съм много щастлив, че рискувах с него, когато никой не му предложи място. Винаги съм смятал, че притежава необходимата скорост, техническите умения и че е изключително умен. Да, някои неща липсваха преди. Развитието му отне известно време – работим заедно вече повече от година, но се радвам изключително много да демонстрирам на хората, които не вярваха в Крис, че моят риск си струваше”, заяви Матон пред wrc.com.

Той допълни, че успехът на Мийк в Аржентина е голяма стъпка напред, защото първата победа е изключително важна за всеки състезател – особено в световен шампионат.

„Процесът на развитие при Крис не е приключил. Имаме още работа. Но настройката е различна, след като си победил. Чувствам, че вървим в правилната посока”, добави Матон.

Самият пилот продължи да благодари на шефа на Ситроен Рейсинг, на навигатора си Пол Нейгл и ментора си Колин Макрей (на когото посвети успеха в Аржентина) и след като се прибра у дома.

„След всички проблеми през тази година и няколкото ми грешки, отидохме в Аржентина с идеята просто да се върнем в битката, да спечелим няколко точки. Честно казано, вероятно щях да съм доволен и на класиране в топ 5”, призна Крис в изявление за уебсайта си krismeeke.com. „Още от шейкдауна обаче всичко се получи. Беше невероятно усещане да спечеля първа победа във WRC, като освен това поведохме от първата реална отсечка в петък, та чак до финала. Трябва да кажа благодаря на Ситроен Рейсинг и Ив Матон. Те ме подкрепиха изцяло и бяха безкрайно търпеливи с мен през последната година. Пол пък е невероятен човек, който остана до мен при всички обстоятелства. Той свърши невероятна работа и заслужава огромно признание за резултата. Не можем да забравим и Колин Макрей. Без неговата подкрепа просто нямаше да имам кариера в ралитата. И не беше само Колин, а цялото семейство Макрей. Има много неща, за които да им благодаря, но тази победа определено трябва да бъде посветена на него.”