Начало Рали Ралитата „Сливен“ и „България“ чакат нови дати

Ралитата „Сливен“ и „България“ чакат нови дати

66
0

На сайта на Българска федерация по автомобилен спорт днес бе публикувано следното съобщение:

„На заседание на УС на БФАС, проведено на 07.03.2018, беше взето решение за изпращане на официално запитване до Международната автомобилна федерация (ФИА), за възможност за промяна на датите на провеждане на „Рали България-2018“ и „Рали Сливен 2018“. Същото беше изготвено и изпратено незабавно. За Рали Бълагария – 2018 г. беше предложена вместо 01–03.06.2018, нова дата: 02–04.11.2018 а за „Рали Сливен-2018“  беше предложена вместо 07 – 09.09.2018, нова дата: 27–29.07.2018.“

Това е нещо като отговор от БФАС на факта, че организаторите на рали „Сливен“ пак днес свикаха пресконференция именно по този въпрос. Сливенчани заявиха, че от 4 месеца БФАС се мотае и не дава отговор дали ще се сменя датата или не. В началото на ноември, по-точно на 6 ноември, организаторите на ралито са изпратили първото си запитване до БФАС за смяна на датите.  Следващото, по-настоятелно запитване, е било през януари. Така до първи февруари нямало проблеми за смяна на датите. След това обаче на 5 февруари излиза ново решение на БФАС за това, че датите остават същите – 7-9 септември. От началото на март пък е горното съобщение.

От около 10 години рали „Сливен“ има дати за провеждане именно в първия уикенд на септември. Организаторите от АСК „Сорпион“ и сега са заявили същите дати. Сега обаче, две седмици, сливенчани получават назначаването на датата за 38-ото издание на рали Сливен Рали, в Париж на 21 септември се събира Световния съвет на ФИА и след като полското рали е изхвърлено от календара, на него идва турското „Мармарис“ на 13-16 септември като 9-и кръг от WRC.

То е на макадам и е една седмица след рали „Сливен“. В същия уикенд пък има кръг от шампионата на Румъния. Това означава, че нито турски, нито румънски екипажи ще дойдат да участват на “Сливен“, което според организаторите е българското рали с най-висока оценка и имало над 1000 т. според наблюдателите на ФИА.

Мениджърът на ралито Атанас Чанев каза, че след като няма да има чужди екипажи, по-добре ралито да излезе от календара на ФИА като кръг от Европейския рали трофей, и да стане кръг от националния. Организаторите на ралито казаха, че може би от БФАС са се раздвижили заради днешната пресконференция, която „трябва да накара УС на БФАС да взима адекватни решения“.  

Чака се отговор от ФИА до няколко дни. Така може да се сложи край на сагата с рали „Сливен“ и изобщо на неразбориите с нашия рали шампионат, който според промените, ако станат реалност, ще започне през юли с рали „Твърдица“.  Впрочем, то също е със сменени дати от 23-24 юни на 6-7 юли. В по-нормалните страни, по това време са минали 3-4 кръга и се очертават фаворитите за титлата.