Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен пред Хамилтън във втората сесия в Белгия

Райконен пред Хамилтън във втората сесия в Белгия

61
0
Кими Райконен

Кими Райконен с Ферари постигна най-добро време във втората свободна тренировка за Гран при на Белгия. Финландецът записа 1:43.355 мин с гумите суперсофт и остави зад себе си на 0.168 сек Люис Хамилтън с Мерцедес.

Трети и 4-и се наредиха Валтери Ботас с другия болид на Сребърните стрели и Макс Верстапен с Ред Бул, а Себастиан Фетел остана 5-и. Но това се дължеше в голяма степен на грешка в най-бързата си обиколка.

Зад него 6-и се нареди Даниел Рикиардо, а отново най-бързи от останалите бяха във Форс Индия чрез Серхио Перес (7-и). Явно смяната на собствеността и загубата на всички точки при конструкторите не са отразяват негативно на тима до момента.

В началото на втората тренировка Сергей Сироткин първи записа бърза обиколки, но времето му веднага бе подобрено от Даниел Рикиардо, който бързо излезе на пистата след проблемите в първата сесия с двигателя. След това Фетел свали до 1:46.101 мин. Райконен го подобри с 1.7 сек. с гуми софт. Ботас излезе широко на един от завоите и остана 2-и на половин секунда от Кими. 

 

След няколко обиколки за загряване на гумите Хамилтън със софт подобри постижението на Кими с 31 хилядни. Финландецът обаче направи нов много бърз тур с най-меките гуми суперсофт и излезе начело с 1:43.355 мин. Люис с нов комплект супермеки гуми и квалификационно темпо се доближи на 0.168 сек.

 

 

Ботас беше 3-и на половин секунда, а Себастиан Фетел допусна грешка в най-бързия си тур със суперсофт и остана на почти 8 десети. Верстапен и Рикиардо заеха 4-ото и 6-ото място със сериозно изоставане от 0.7-8 сек. То се дължеше в голяма степен на дефицита на мощност от мотора на Рено спрямо Мерцедес и Ферари, за който Верстапен каза, че е много над 40 конски сили.

 

 

Ферннадо Алонсо бе последният пилот, който записа бърза обиколка с малко бензин, но изостана на близо 2.8 сек от Кими и зае едва 16-ото място. Пилотът на Макларън пропусна първата сесия, когато вместо него караше Ландо Норис. Неговият съотборник Вандоорн бе последен 20-и, на която позиция и завърши.

 

 

40 минути преди края на сесията започнаха и състезателните симулации с много гориво и супермеки гуми. В тях Верстапен и Райконен демонстрираха близко темпо, а по-бърз от тях беше Фетел. Хамилтън имаше сериозни проблеми с блокиране на предните гуми при спиране. Подобни трудности преживя и Ботас.