Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Райконен: Може би повече няма стъпя в падока на F1

Райконен: Може би повече няма стъпя в падока на F1

1972
0
Кими Райконен
Кими Райконен, снимка Алфа Ромео

Кими Райконен няма намерение незабавно да се завърне в падока на F1. Той заяви, че никога не е харесвал тези неща и всичко това не е част от неговия реален живот. 

Финландецът спечели титлата през 2007 след като изпревари с една точка тогавашните пилоти на Макларън Фернандо Алонсо и Люис Хамилтън. След това Кими остана при Скудерията за още два сезона, преди да напусне в края на 2009.

След две години в Световния рали шампионат ( WRC), Райконен прекара сезоните 2012 и 2013 в Лотус преди да се завърне във Ферари през 2014. Кими записа десети успех със Скудерията през 2018. Тогава той триумфира в Съединените щати и в края на годината окончателно напусна италианския тим. Световният шампион от 2007 приключи своята дълга кариера в отбора на Алфа Ромео. Райконен все още е последният световен шампион на Скудерия Ферари.

Бившият пилот призна, че може би никога повече няма да стъпи повече в падока на F1 след като приключи последното си състезание в своята кариера на пистата Яс Марина.

Райконен напусна пистата в ОАЕ, придружен от своята съпруга и деца. Това бе подходящо заминаване на финландеца, чийто стабилен семеен живот стана любим на феновете му. Той и Минту споделяха аспекти от времето си у дома в социалните медии. Но що се отнася до F1, Кими смята, че спорта е затворена страница за него. 

„Времето ще покаже дали ми липсва F1. Kарането бе единственото нещо, което ми харесваше в този спорт. Може би повече няма да стъпя в падока на F1. Формула 1 никога не е била моят живот. Винаги е имало неща, които са били по-важни за мен. Нищо няма да промени това“, сподели Райконен.

„Спрях не защото нямах сили, а защото имам по-хубави неща за правене от това да седя в самолети и спя в хотели. Радвам се, че всичко свърши. Дори фактът, че не завърших последното състезание в Абу Даби не е от особено значение“.

Ледения все още няма намерения да се състезава в други шампионати и серии. Основните му планове включват прекарването на повече време с неговото семейство в дома им Швейцария.

„Все още нямам планове да се състезавам другаде. Децата ми искат куче, но все още не сме решили това. Може да им е достатъчно, че ще прекарват повече време с мен вкъщи. Преди разполагах само с лятната пауза. Това бяха две седмици и половина, в които трябваше да тренирам и знаех, че работата ще се върне бързо след тях“, завърши Кими Райконен.