Начало Избрани Райконен разкри дали ще продължи да гледа F1

Райконен разкри дали ще продължи да гледа F1

2035
0
Кими Райконен
Кими Райконен; снимка: Алфа Ромео

Кими Райконен разкри дали ще продължи да гледа F1 след оттеглянето си в края на миналата година. Световният шампион от 2007 сподели, че може да проследи някои надпревари през предстоящия сезон. 

Финландецът напусна света на F1 за втори и финален път в своята кариера. През 2009 финландецът си тръгна от отбора на Ферари, въпреки че имаше още една година в своя договор. После прекара следващите два сезона в Световния рали шампионат (WRC), карайки кола на Ситроен. След това направи завръщането си в спорта с Лотус, преди отново да се присъедини към Скудерията. Райконен прекара пет сезона при италианците и завърши своята кариера с тригодишен престой в Алфа Ромео.

Този път оттеглянето на Кими е постоянно. Той заяви, че вероятно повече няма да стъпи в падока на F1.

„Веднъж вече се пенсионирах!“, пошегува се Райконен.

„В ума си вече съм се оттеглил поне 10 пъти. Това е края на кариерата ми в F1. С нетърпение очаквам какъв ще бъде живота ми след това“.

По темата дали все още ще гледа F1 през 2022 Райконен признава, че не е наблюдавал много надпревари по време на предишната си почивка от шампионата.

„Честно казано, изобщо не гледах много, когато отсъствах през 2010 и 2011“, обясни Кими.

„Гледах определени състезания, когато превключвах каналите. Определено няма да си настройвам алармата заради някоя надпревара“.

„Сигурен съм, че ще видя няколко състезания. Когато бях в почивка, посетих Монако по време на състезание. Въпреки това не бях виждал никакви болиди, освен тези по телевизията“.

На въпроса как е успял да не види никакви състезания, докато е в Монте Карло, Кими отново се пошегува:

„Имахме различна часова зона“.

Райконен спечели една световна титла през многогодишната си кариера в F1. Също така записа 21 победи, 18 полпозишъна и общо 1873 точки. Кими държи и рекорда за най-много стартове в спорта- 349. 

Последният световен шампион на Ферари обяви какво ще прави след пенсионирането си от F1. Финландецът става шеф на заводския екип на Кавазаки (KRT) в световния шампионат по мотокрос (MXGP). Там той ще си партнира с Анти Пиронен.