Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ръсел: Верстапен прави сам на себе си лоша услуга с коментари като...

Ръсел: Верстапен прави сам на себе си лоша услуга с коментари като тези след спринта

4405
0
Макс Верстапен, Джордж Ръсел
Макс Верстапен и Джордж Ръсел; снимка: Майкъл Потс

Джордж Ръсел заяви след Гран при на Азербайджан, че не му трябва извинение от страна на Макс Верстапен за казаното от пилота на Ред Бул по негов адрес след спринта в Баку. Поводът бе ударът помежду им в началото на кратката надпревара от уикенда. Верстапен бе ядосан на съперника от Мерцедес и ясно го демонстрира, заплашвайки го след финала на спринта.

„Следващия път очаквай същото. Тъпак“, подхвърли той след вече отдалечаващия се Ръсел.

„Може да ме атакуваш без да се блъскаш в колата ми. О, защитата от външната страна не е разрешена, защото там е принцеса Джордж ли? Негов проблем“, каза малко след това Верстапен пред нидерландски журналисти.

Самият Ръсел каза тогава, че е много изненадан от гнева на Верстапен.

„Когато се приближи, мислех, че иска да каже: „Добра битка“. Бях много изненадан колко е ядосан. Но аз съм на пистата, за да се боря. Искам да печеля. Няма просто да го пусна, защото е Макс Верстапен зад волана на Ред Бул и води в шампионата. Да, човек винаги може да постъпи малко по-добре, но е факт, че в моето положение битката ми не е с Макс. Той така или иначе щеше да ме изпревари в някакъв момент. Човек трябва да си избира битките. На старта той не го направи“, заяви Джордж.

След Гран при на Азербайджан Ръсел сподели, че не е търсил Верстапен, за да си изчистят отношенията.

„Нямам какво друго да кажа. Беше състезателен инцидент. Но е любопитно дали си е променил мнението, след като адреналинът му е паднал.“

Запитан дали иска извинение за определенията по свой адрес, Ръсел отговори: „Не, всъщност не. Нямам никаква нужда от извинения.“

„Той е двукратен световен шампион и в момента води в шампионата. Мен лично не ме притеснява, но той вероятно прави сам на себе си лоша услуга с подобни коментари. Макс е супер добър, страхотен пилот, подобни думи от негова страна са леко ненужни“, обясни Ръсел

„Накрая гледах видеото от инцидента и честно казано, останах изненадан от кадрите. Очевидно е, че има известен контакт, но очаквах да е нещо по-сериозно. По принцип в колоната се случват подобни неща в първа обиколка. Но определено очаквах нещо повече“, каза още Ръсел.

Реакциите относно случилото се също бяха любопитни. Кристиан Хорнер например някак си смени мнението относно бъдещите взаимоотношения между Верстапен и Ръсел от събота до неделя.

„Макс бе разбираемо раздразнен от ситуацията и изрази мнението си пред Джордж. Вероятно бе добре, че Джордж не си свали каската. Макс обаче е като слон. Няма да забрави“, бе коментарът на шефа на Ред Бул в F1 след спринта в събота.

В неделя отново бе попитан за мнението му относно станалото предишния ден.

„Макс бе огорчен, защото по колата му имаше сериозни щети. Това имаше последствия за състезанието му. Той никога не се е страхувал да покаже чувствата си. Не се плаши от твърди битки, но имаше твърде много повреди по болида. Знаем, че е твърд на пистата – винаги е бил и винаги ще е такъв. Дразнещото за него бе, че се удариха. Понякога така се случва в състезанията. Макс бързо обърна страницата, след като си каза мнението и се съсредоточи върху следващата надпревара“, бе коментарът му в деня след инцидента.

Дали Верстапен е забравил или не, тепърва ще стане ясно. Една от теориите защо отказа да пусне съотборника си Серхио Перес в миналогодишната Гран при на Бразилия бе, че си връща за квалификацията в Монако по-рано през 2022 г. Тогава катастрофа на мексиканския пилот не позволи на Макс да довърши последния си бърз тур.

Впечатлението от поведението на Макс обаче накара Деймън Хил да направи доста рязък коментар.

„Да дадем на Макс Верстапен титлата и да не се занимаваме повече“, саркастично коментира световният шампион за 1996 г.

„Много лош губещ е. Трябваше да мисли за Гран при състезанието и шампионата. Този тип настройка се наблюдаваше у хора като [Михаел] Шумахер и [Аертон] Сена. Те просто не приемат, че тяхното участие в подобни ситуации има значение. Твърд пилот е. И двамата са такива – и Джордж, и Макс – и така се получава понякога, когато се озовеш между чука и наковалнята“, допълни Хил.