Начало Рали Рали България започна с церемониален старт

Рали България започна с церемониален старт

86
0

С церемониален старт от центъра на Самоков днес започна 45-ото рали България, кръг от на европейския трофей по рали (ERT). На старт застанаха 25 екипажа. Само три от заявениет 28 автомобила не пристигнаха.

Ралито откри кметът на Самоков Владимир Георгиев, а състезателите един по един минаха през рампата. Преди това обаче имаше шейкдаун, като най-бърз на него бе победителят в ралито от 2008 г. и 4-кратен шампион на България Крум Дончев с навигатор Петър Йорданов (Глобул РТ) с Ford Fiesta R5. Той единствен слезе под 2 минути по отсечката от Бели Искър към Боровец, като постигна 1.58,9 мин. Втори останаха Пламен Стайков и Рафи Кадир (Евроком РТ) с Mitsubishi Lancer Evo IX) с 2:01,2 мин. при второто си минаване на етапа. Третото място заеха миналогодишните победители в рали България Олександър Салюк/Йевхен Червоненко с Ford Fiesta R5, които постигнаха 2.04 минути при първия си опит. Топ 6 допълниха лидерите в националния шампионат Игнат Исаев и Милен Илиев, (Октан РТ) с Mitsubishi Lancer Evo IX, чехите Войтех Щайф и Франтишек Райноха със Subaru Impreza STI и шампионите на Турция Ягиз Авджъ – Бахадир Гюченмез с Mini Cooper JCW.
Дебют в ралитата прави двукратният шампион на планинско Григор Григоров с навигатор Йордан Батаклиев (Григоров РТ) с Fiat Punto S1600. Младият пилот днес представи колата си и новия си тим, като се чувстваше горд от това, че прави дебют в най-тежката автомобилна дисциплина.

Отлична бе идеята на организаторите преди старта всички пилоти да раздават автографи на феновете. Десетки, а може би и стотици хора от публиката дойдоха при пилотите и то не само тези начело в стартовия списък, а при всички, за да получат автограф. Ето какво казаха някои от фаворитите преди старта:

Олександър Салюк: Отсечките на рали България, които са 50%  ни заинтригуваха. Утре очаквам отново да вали, както беше днес на шейкдауна, и изборът на гуми ще бъде решаващ. Радвам се, че отново сме тук и ще се борим с всички останали екипажи, за да повторим класирането си от миналата година.

Йевхен Червоненко (навигатор на Салюк): Радвам се, че отново сме тук. По време на рали Сливен получих микроинфаркт и през декември претърпях операция в Израел. Въпреки всичко, отново съм тук. Саша ме помоли да му помогна за това рали и нямаше как да му откажа. Тук имам приятели, с които ще трябва да воюваме за победата, но съм убеден, че можем да ги победим. Смятам, че имаме сили да се борим и за първото място в Европейския рали трофей тази година. Знаем силата на Крум Дончев и Игнат Исаев, който се представи впечатляващо миналата година. Ние се състезаваме за Украйна, нашата родина, искаме да покажем, че тя е част от Европа и принадлежи на Европа. Затова и на автомобилът ни пише, че се състезаваме за честта на нашата страна. Макар че и аз, като Ала Пугачова напускам всяка година, това със сигурност ще бъде моят последен сезон.

Крум Дончев: Очаквахме с нетърпение ралито, чувстваме се много добре преди старта. Записахме първо време в шейкдауна и се радвам, че ще се състезаване срещу миналогодишния победител – Салюк, както и с водача във временното класиране – Игнат. На шейкдауна разбрахме, че всички са много добре подготвени и предстои сериозна битка. Времето ще е много важно, очаквам и утре да вали и изборът на гуми ще е много важен.

Игнат Исаев: Започнахме много силно сезона и сме начело в нашия шампионат, но не се наемам да правя никакви прогнози за рали България. Каквото стане. Всички наши съперници са от класа и ще е много интересно и оспорвано. Знам, че времето ще е трудно за прогнозиране, но каквото дойде. Двата дълги етапа ще са много важни, всички наши съперници ще атакуват там, сигурен съм в това. Отпадна отсечката Белмекен, а аз я харесвам много. Но с променения маршрут има оптимална подредба на отсечките, вместо да се утежнява цялото рали с отдалечени етапи.