Начало Рали Рали ДАКАР 2011 – ден 6 – Петерханзел набира скорост

Рали ДАКАР 2011 – ден 6 – Петерханзел набира скорост

33
0

Стефан Петерханзел постигна първата си етапна победа в рали Дакар 2011. Това стана по време на шестия ден от двуседмичното състезание. По този начин пилотът на BMW се изкачи до второто място в генералното класиране и изостава с 2 мин. и 26 сек. от лидера Карлос Сайнц.

Петерханзел се възползва от навигационните грешки, допуснати от неговите съперници Сайнц и Ал-Атия. Той стартира трети като впоследствие ги изпревари и води през по-голямата част от етапа Калама-Икуике в Чили. В един момент водачеството на Петерханзел дори достигна 4 мин., но той спука гума и по тази причина пилотите на Фолксваген намалиха изоставането си.

Петерханзел сподели, че се надява малките разлики между водачите в генералното класиране да се запазят до деня за почивка в рали Дакар 2011. В такъв случай той предвеща изключително и пълно с обрати състезание до самия край.

Втори в отсечкта се класира Насър Ал-Атия от Фолксваген, а трети съотборникът му Карлос Сайнц. В резултат преднината на испанеца в генералното класиране бе намалена значително, а той призна, че грешката в навигацията, фактът, че е стартирал първи, както и намаляването на скоростта, тъй като е застигнал моторист в края на отсечката, са били негативите за него.

Четвърти и в етапа и в генералното е друг пилот на Фолксваген – Жиниел де Вилиър. Другият състезател на марката Марк Милър продължи да се изкачва нагоре в класирането – той даде пето време и вече е седми в генералното.

От надпреварата отпадна екипажът Леонид Новицки/Андреас Шулц. Те се движеха седми в генералното класиране, но по време на петия етап пилотът счупи китката си при удар на автомобила му BMW в скала. Така до края на етапа се наложи навигаторът да кара, а след финиширането им бе обявено и оттеглянето на екипажа.

При мотоциклетите най-бързи по време на петия етап от Дакар 2011 бяха Пауло Гонсалвес, Франсиско Лопес и Франс Верхоевен. Четвърти и пети останаха Марк Кома и Сирил Депре като и двамата запазват съответно първото и второто място в генералното класиране при мотоциклетистите.

При ATV машините аржентинецът Алехандро Патронели спечели втори етап в рали Дакар 2011. Втори остана Томас Мафей, трети Йозеф Махачек. Това позволи Патронели да си върне лидерството в генералното, а Мафей отиде на второ място.

Българите в тази категория Петър Ценков и Тодор Христов изостанаха след петия етап. Двамата завършиха съответно 19-и и 15-и след отсечката Калама-Икуике. В класирането Ценков е 16-и, а Христов е на 20-то място.

При камионите Фирдаус Кабиров постигна съкрушителна етапна победа. Той победи втория в отсечката Едуард Николаев с над 20 мин. Трети се класира Алес Лопрайс. Владимир Чагин имаше технически проблеми и закъсня с около 22 мин. Това пренареди генералното класиране като Кабиров вече води пред Чагин с около 13 мин. Трети е Лопрайс.

В момента екипажите преодоляват шестата отсечка от надпреварата Икуике-Арика. Утре пък, според програмата на рали Дакар 2011, екипажите ще има на разположение ден за почивка.