Начало Рали Рали ДАКАР 2011 – ден 9 – Ал-Атия новият лидер в надпреварата

Рали ДАКАР 2011 – ден 9 – Ал-Атия новият лидер в надпреварата

48
0
????? ??-????,??????????

Насър Ал-Атия от екипа на Фолксваген е новият лидер в генералното класиране на рали Дакар. С победата си в етап 8 катарският пилот успя да изпревари в подреждането съотборника си Карлос Сайнц.

Сайнц водеше в рали Дакар 2011 още от самото начало на надпреварата. Преди етап 8 Антофагаста-Копиапо обаче испанецът имаше аванс само от 1 мин. и 22 сек. Той водеше в отсечката, но 5 км преди финала на два пъти му се налага да отрива от пясъчните дюни своя Туарег. Това естествено го забави и при финиширането на въпросната осма отсечка в рали Дакар 2011, която впрочем бе най-дългата в програмата (508 км), Сайнц се оказа с второ време. Той изостана от първия Ал-Атия с 6 мин. и 36 сек. В резултат разместването в генералното класиране вече е факт и Ал-Атия има аванс пред Сайнц от 5 мин. и 14 сек.

Другите двама пилоти на Фолксваген Жиниел де Вилиър и Марк Милър завършиха етап 8 съответно на 3-о и 4-о място. Топ 5 допълни Нани Рома с Нисан.

Шести в отсечката е Стефан Петерханзел, който бе сполетян от още трудности, освен пуканията на гуми в предходните отсечки. В самото начало на етап 8 Стефан пак спука гума, а впоследствие двигателят в автомобила му BMW започна да прегрява и пилотът загуби повече от час. В резултат в генералното Петерханзел се смъкна на 4-а позиция след Де Вилиър.

Победител при мотоциклетистите в етап 8 е Марк Кома. Времето на испанеца бе с 1 мин. и 55 сек. по-добро от това на главния му съперник Сирил Депре, който финишира втори. Така Кома вече има преднина от 9 мин. и 19 сек. в генералното класиране. Трети в етапа и в генералното е чилиецът Франсиско Лопес.

При ATV машините България остана с един представител – Петър Ценков след отпадането на Тодор Христов. Ценков завърши 11-и осмата отсечка от надпреварата с изоставане от два часа и половина от победителя Алехандро Патронели. В общото класиране Ценков заема тринайсето място.

При камионите отсечката Антофагаста-Копиапо бе спечелена от Владимир Чагин, който изпревари прекия си съперник Фирдаус Каниров с 31 мин. и 49 сек. По този начин Чагин си възвърна лидерската позиция в генералното класиране и сега води пред Кабиров с 3 мин. и 27 сек. Денят не бе особено добър за чеха Алес Лопрайс, който изостана с 41 мин. и 36 сек. от Чагин, но въпреки това продължава да е трети в генералното.

В момента екипажите преодоляват етап 9 Копиапо-Копиапо.