Начало Дакар Рали Дакар 2021 ще е по нов маршрут в Саудитска Арабия

Рали Дакар 2021 ще е по нов маршрут в Саудитска Арабия

331
0
Насър ал-Атия
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Рали Дакар през 2021 г. ще е отново в Саудитска Арабия по чисто нов маршрут. Най-тежката надпревара за издръжливост в света се провежда в продължение на четири десетилетия в Африка и Южна Америка, но тази година дебютира на новата дестинация. Догодина то ще стартира от бреговете на Червено море на 3 януари. Участниците ще изкарат следващите две седмици в пустините с един ден почивка (9 януари). Финалът ще е на 15 януари.

Освен новия маршрут Дакар ще има и други нововъведения, чиято цел ще е да направят състезанието още по-интересно

Уменията на навигаторите ще бъдат поставени на изпитание, тъй като пътната книга ще се дава 10 минути преди старта на отсечка. По време на маратонските етапи няма да бъде разрешена смяната на гуми при колите. Моторите пък ще имат общо 6 задни гуми за цялата надпревара.

Организаторите ще разположат предупредителни знаци край опасни зони, за да осигурят безопасността на участниците. Отделни рисковани участъци ще бъдат категоризирани като „бавни зови“ и там ще има ограничение на скоростта до 90 км/ч.

Давид Кастера
Давид Кастера; снимка: Ред Бул Контент Пуул

„Изключителната природа ни изумяваше отсечка след отсечка по време на Дакар 2020. Саудитска Арабия обаче ни разкри само част от тайните си. Има още много за изданието през 2021 г.“, коментира директорът на ралито Давид Кастера.

През следващата година ще има и още една новост – Дакар Класик. Състезанието ще е за исторически превозни средства и ще стартира заедно с регулярното рали. Очаква се да участват коли като Рено 20, Лада Нива, Тойота Селика, Ленд Ровър Дифендър, Порше 959.