Начало Дакар Рали Дакар 2024: Мораеш триумфира в третия етап, Ал-Раджи зае първото място...

Рали Дакар 2024: Мораеш триумфира в третия етап, Ал-Раджи зае първото място в класирането

545
0
Лукаш Мораеш
Лукаш Мораеш, снимка A.S.O./Antonin Vincent/DPPI

Лукаш Мораеш триумфира в третия специален етап от тазгодишното издание на рали Дакар. Пилотът на Тойота записа най-добро време в 438-километровата днешна отсечка. Втори на 9 секунди финишира Матиас Екстрьом с Ауди. Трети на минута и 9 сек. от времето на Мораеш остана Язид Ал-Раджи. Състезателят на Overdrive Тойота зае първото място в общото класиране.

Днес се проведе третата отсечка от рали Дакар 2024, първи кръг за сезон 2024 в световния рали рейд шампионат на ФИА (W2RC). Той бе с дължина от 438 км. Екипажите стартираха в Ал-Дувадими и приключиха в Ал-Саламия. В етапът отново имаше пясъци и голямо количество камъни.

Борбата за първото място в етап №3 на рали Дакар 2024 беше повече от оспорвана. Редица пилоти си разменяха водачеството в категорията на автомобилите. Мораеш водеше при започването на финалната контрола. Плътно до бразилеца се движеха Екстрьом, Ал-Раджи и Ал-Атия

Ал-Атия и Мораеш се откъснаха малко по-напред и спореха за победата. Катарецът счупи задно ляво очакване и измина последните няколко километра на три колелета. В крайна сметка Ал-Атия не загуби много време, въпреки проблемите.

Мораеш пръв пресече финала и грабна победата в третия етап на рали Дакар 2024. Втори и трети останаха Екстрьом и Ал-Раджи. Ал-Атия (Nasser Racing) финишира четвърти, но със сериозни поражения в неговия Hunter T1+. Пети и шести се класираха Ромейн Дюма (Rebellion Тойота) и Карлос Сайнц. Място в топ 10 намериха още Матю Серадори (Century), победителят от етап №2 Стефан Петерхансел с Ауди, Бенедиктас Ванагас (Тойота) и Вайдотас Жала с Мини. В общото класиране Ал-Раджи води пред Сайнц, Екстрьом, Мораеш и Ал-Атия.

При моторите победител в етап №3 на рали Дакар 2024 стана Кевин Бенавидес (КТМ). Двукратният победител финишира втори, но мина напред заради наказание на лидера Хосе Игнасио Корнехо.  Следващите три позиции бяха заети от пилотите на Хонда Рики Брабек, Адриан Ван Беверен и Скайлър Хоус. Петото място бе заето от Рос Бранч с Hero. Топ 10 допълниха Хосе Игнасио Корнехо и Пабло Кентания с Хонда. Щефан Швитко, Тоби Прайс и Мартин Мичек с КТМ. Днес от надпреварата отпаднаха Сам Съндърланд (GasGas) и Себастиан Бухлер (Hero).