Начало Дакар Рали Дакар 2024: Сайнц начело в първата половина от специалния 48-часов етап,...

Рали Дакар 2024: Сайнц начело в първата половина от специалния 48-часов етап, Ал-Раджи отпадна

574
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц, снимка A.S.O./Antonin Vincent/DPPI

Карлос Сайнц спечели първата част от маратонския етап на рали Дакар 2024. Пилотът на Ауди записа време от 5 часа и 22 мин. Втори на по-малко от 5 мин. финишира съотборникът на Сайнц Матиас Екстрьом. Третото място в днешната отсечка остана за Себастиан Льоб (Бахрейд Рейд Екстрийм). Междувременно досегашният лидер Язид Ал-Раджи (Overdrive Тойота) отпадна след катастрофа.

Рали Дакар 2024 е откриващ кръг за сезон 2024 в световния рали рейд шампионат на ФИА и ФИМ (W2RC). Състезанието се провежда на територията на Саудитска Арабия.  Днес се проведе шестия специален етап на състезанието. Той беше с дължина от 549 км и минава през Шубайта

Днес се проведе първата част от така наречения 48-часов хроноетап. Това нововъведение на организатора на рали Дакар. В него пилотите трябва да изминат разстояние от 549 км (съкратено от 579 км) за два общо дни, без да получават помощ от своите екипи.

Вместо графикът просто да бъде разделен на два дни въз основа на разстоянието, пилотите трябва да изминат колкото се може повече път до 16:00 ч. местно време, преди да спрат в следващия свободен бивак.

По трасето има общо седем бивака, разположени на стотици километри. Всеки пилот от Дакар тръгва към етапа по различно време. Това означава, че не всички участници се озовават на едно и също място за почивка през нощта.

Сайнц стигна само до Бивак D. В края на деня испанецът все още беше временен лидер в етапа и генералното класиране. Пилотът на Ауди поведе от самото начало в „Празния квартал“, разположен в една от най-големите пясъчни пустини в света0 Руб ал-Хали

Сайнц бавно, но стабилно увеличаваше преднината си пред преследвачите си. В тази роля днес бяха съотборниците му си Стефан Петерхансел и Матиас Екстром.

В един момент авансът на Сайнц пред Екстром достигна над пет минути. Шведът обаче успя да намали изоставането си в последните участъци и в крайна сметка завърши на 4 мин. и 31 сек. в Бивак D.

Сайнц и Екстрьом записаха първия двоен успех за Ауди от началото на рали Дакар 2024. Не всичко обаче беше гладко за германския производител, тъй като Петерханзел беше засегнат от редица технически проблеми, които го изпратиха надолу в подреждането. Той загуби почти два часа преди да стигне до Бивак Б.

Това означаваше, че Льоб завърши деня на трето място в подреждането. Французинът изостана на на 5 мин и 19 сек. от Сайнц. Той се движеше с много близка скорост като тази на лидерите.

Днешния ден беше особено тежък за досегашния лидер Язид Ал-Раджи (Overdrive Тойота). Представителят на домакините катастрофира по-малко от 100 км след старта. За съжаление, Ал-Раджи бе принуден да се оттегли заради пораженията в неговия автомобил.

Четвърти и пети в топ категорията на Дакар финишираха Лукаш Мораеш (Тойота) и Насер Ал-Атия (Nasser Racing). Шестото място бе заето от Герлен Шишери (Overdrive Тойота). В челната десетка влизат още Сет Кинтеро (Тойота), Мартин Прокоп (Форд), Гийом де Мевиус (Overdrive Тойота) и Жинел де Вилиер (Тойота).