Начало Дакар Рали Дакар 2024 вече чука на вратата

Рали Дакар 2024 вече чука на вратата

985
0
рали Дакар
рали Дакар, снимка A.S.O./E.Vargiolu/DPPI

Рали Дакар 2024 вече чука на вратата. До началото на легендарното офроуд състезание остава малко повече от месец. По-рано тази седмица бяха споделени повече подробности относно ралито, което се очаква да бъде още по-тежко дори от последните няколко издания.

46-ото издание на рали Дакар ще започне на 5 януари. Подобно на предишните 4 издания, маршрутът отново е изцяло на територията на Саудитска Арабия

Състезанието ще се проведе за пети път в арабската страна. Очертава се това да бъде най-взискателната офроуд надпревара досега. Пилотите и отборите ще изминат общо дванадесет специални етапа плюс пролога, който ще открие събитието.

Тазгодишната новост е 48-часовия маратон с дължина 584 км. Особеното в него е, че състезателите ще стартират сутринта, ще спрат вечерта и ще продължат похода си на следващия ден.

В този етап участниците ще трябва да спрат в следващия бивак, на който попаднат, след като часовникът удари 16:00 ч. местно време, преди да потеглят в 7:00 ч. сутринта на следващия ден.

Общото разстояние на Дакар 2024 е 7891 км, от които 4727 км ще бъдат под хронометъра. В Ал-Ула ще се проведе прологът, който ще определи стартовия ред. Този 27-километров етап ще бъде от жизненоважно значение за преодоляване на първата седмица, която директорът на ралито Давид Кастера определи като „много трудна“.

Първият от специалните етапи ще отведе пилотите от града, в който започва всичко- Ал Хенакия- след което те ще се насочат към Ал Дувадими. Усложненията обаче ще продължат по отсечката, която свързва този град със следващия бивак в Ал Саламия

Оттам състезателите в Дакар ще се отправят към Ал-Хофуф. Там ще има етап, който е малко по-кратък от останалите, но с много километри за преход, както и към следващия етап до Шубайта. След приключването на тези първи пет етапа ще дойде време за 48-часовия маратонски етап.

В Рияд участниците в рали Дакар 2024 ще могат да си вземат един ден почивка преди началото на втората половина на пустинната надпревара. Тя ще започне ударно с дълга отсечка отново до Ал Дувадими. После всички се отправят до Хаил и обратно до началната точка в Ал-Ула. Оттам състезателите ще трябва да направят още един „кръге“, преди да стигнат до крайната дестинация в Янбу

Финалната линия ще бъде пресечена след последния 175-километров етап. Той  ще обиколи крайбрежния град на 19 януари.

Общо 778 състезатели, включително пилоти и отбори, ще премерят сили в Дакар 2024. Тук се включват 137 мотоциклета, 153 автомобила във всички категории, 46 камиона, 10 четириколки, 80 класически автомобила и 10 автомобила от специална категория „Dakar Future“.

Сред участниците при автомобилите е Насер Ал-Атия. Катарецът спечели последните две издания на Дакар, както и стана два пъти световен шампион в W2RC. Тази година Ал-Атия участва със собствен отбор и автомобил на Продрайв. С такъв автомобил е и вторият Себастиен Льоб. Французинът е част от отбора на Бахрейн Рейд Екстрийм.

Сред другите участници са триото на Ауди Карлос Сайнц, Стефан Петерхансел и Матиас Екстрьом. Германският производител е твърдо решен да спечели Дакар след издънката през миналата година. Тойота е представена от Жинел де Вилиер, Лукаш Мораеш, Сет Кинтеро и др. Същевременно в отборът на Overdrive Racing са Язид Ал-Раджи и Хуан Крус Якопини. Същевременно М-Спорт Форд ще запише първо участие в Дакар с новия Форд Рейнджър Т1+. Зад волана на този автомобил е двукратният победител Нани Рома. Испанецът се завръща в надпреварата, след като пропусна миналогодишното издание заради здравословни проблеми.