Начало Дакар Рали Дакар разкри пълния маршрут за 2023 г.

Рали Дакар разкри пълния маршрут за 2023 г.

1347
0
рали Дакар статуетка
рали Дакар, снимка mmphotocz/MM Photography

Организаторът на рали Дакар Amaury Sport Organisation (A.S.O.) разкри пълния маршрут за състезанието през 2023 г. Легендарната надпревара e първи кръг от новия сезон в световния рали-рейд шампионат на ФИА и ФИМ (W2RC).

Рали Дакар 2023 ще започне на 31 декември тази година и ще приключи на 15 януари. Това ще бъде 45-тото издание на надпреварата и четвърто на територията на Саудитска Арабия, която превърна в символ на тежкото състезание след като стана домакин през 2020 г. Въпреки всички опити на организаторите да включат друга страна от Персийския залив, за момента рали Дакар ще преминава само през пустинното кралство.

Маршрутът на рали-рейд надпреварата е значително променен и разширен в сравнение с тази година. Така през 2023 г. ралито ще има 14 етапа в сравнение с 12-те, които бяха в последното издание.

Действието в рали Дакар 2023 ще започне от специалния морски лагер на западния бряг на Саудитска Арабия. В навечерието на Нова година ще се проведе кратък пролог, който ще определи стартовия ред за същинското рали.

Оттам нататък състезателите ще пътуват от Червено море до източното крайбрежие и ще изминат общо 8549 км. От тях 4706 км ще бъдат измервани с време под формата на специални етапи.

В продължение на 16 дни ралито ще премине през големи градове като Ал-Ула, Хаил и Рияд. Именно в столицата на Саудитска Арабия ще бъде организиран почивния ден на рали Дакар, който ще бъде на 9 януари.

Голяма част от втората половина на събитието ще се проведе в съседство с източното крайбрежие. Следващото издание на рали Дакар ще бъде закрито на 15 януари в град Дамам.

Едно от новостите е, че участниците ще прекарат общо четири дни в Руб ал-Хали. Това е втората по големина пясъчна пустиня в света след Сахара и е известна с изтощителния си климат и терен.

„Постарахме се да направим маршрут, който е малко по-труден, отколкото тези през изминалите години“, сподели директорът на рали Дакар Давид Кастера.

„Седмица 1 ще бъде като познатия ни досега Дакар. Тя ще бъде изпълнена с дюни, пясък и ще има бързи и технични участъци. Разбира, нейната особеност е тази, че сега ще има много повече километри, което е много повече от това, което сме познавали досега.““

„През втората седмица направихме големи проблеми в маршрута. Решихме да преминем към по-къси километрични етапи, но с много повече дюни. Вярвам, че това ще промени конфигурацията на Дакар.“

„Ще се изминават се повече от 200 км на ден, което изглежда като нищо. Но от друга страна състезателите ще карат върху чисти дюни. Това е първи случай, в който правим толкова различно разписание между двете седмици на рали Дакар 2023“, добави Кастера.

Пустинята Руб ал-Хали ще бъде домакин и на маратонските етапи 11 и 12. При тях помощта от механиците и външни хора бъде напълно забранена. Това означава, че състезателите ще разчитат изцяло на себе си в случай на повреда на автомобилите си.

„Там няма абсолютно нищо. Не сме открили нито животни, нито хора, нито някакви следи от стъпки. Това наистина е пълна пустош.“

„Интересно е, защото това са истински дюни. Тези, които използвахме досега, не бяха много трудни, защото не са много затворени. Сега ще имаме по-високо ниво на трудност.“

Рали Дакар 2023 очаква общо 365 превозни средства от всички категории да се включат в старта на състезанието. Очаква се поне половината от тях да не стигнат до финала на тази толкова трудна и тежка надпревара в Саудитска Арабия. Сред участниците при автомобилите са миналогодишният победител Насер Ал-Атия с Тойота, Себастиен Льоб (Бахрейн Рейд Екстрийм), както и триото на Ауди Стефан Петерхансел, Карлос Сайнц и Матиас Екстрьом. При камионите се вижда липсата на армадата на Камаз. Руският производител получи забрана да участва в надпреварата заради военния конфликт между Русия и Украйна.