Начало Рали Рали Финландия 2010 залага на формат за издръжливост

Рали Финландия 2010 залага на формат за издръжливост

51
0

Тазгодишното рали Финландия е подчинено на нов, специален формат, тестващ издръжливостта и на автомобилите и на състезателите. Това е една от подготвените от организаторите новости по повод юбилейното 60-о издание на надпреварата.

Рали Финландия 2010 е 8 кръг от световния рали шампионат. Същинският му старт ще бъде даден само след ден – на 29 юли (четвъртък) в 18 ч и 45 мин. За тогава е предвидена първата и единствена за деня 4,31-километрова отсечка.

През следващите два състезателни дни – 30 и 31 юли (петък и събота), от които всеки е с продължителност над 14 часа, ще бъдат изминати още 18 специални етапа. Това е не непознат, но отдавна неизползван в ралитата от WRC формат. При него логично освен скоростта се тества и издръжливостта, но не само на автомобилите, а и на екипажите. Те трябва да изминат огромни разстояния и да устоят на съответните натоварвания.

Към всичко това трябва да прибавим, че рали Финландия, известно още като Гран при на Юваскила, е сред най-скоростните надпревари в календара на световния шампионат. Състезанието е изцяло на макадам, а специалните етапи плюс преходите се равняват на общо 1308,17 км.

В чест на 60-ия юбилей организаторите са подготвили още една изненада. Награждаването след финала започва в 19 ч и 45 мин., а от 22 ч и 30 мин. ще бъде официалното закриване. Предвидено е пищно шоу с фойерверки, което ще продължи цели 32 минути.