Начало Рали РАЛИ ФИНЛАНДИЯ – Ден 1 – засега Латвала води, Хирвонен отпадна

РАЛИ ФИНЛАНДИЯ – Ден 1 – засега Латвала води, Хирвонен отпадна

34
0

Яри-Мати Латвала е новият лидер в рали Финландия след изминаването на общо седем етапа от надпреварата. С подобна рокада засега местната публика може да бъде доволна, имайки предвид ранното отпадане на любимеца си Мико Хирвонен.

Рали Финландия 2010, осми кръг от WRC, стартира вчера, когато в единствения проведен етап класирането поведе Петер Солберг.

При рестарта тази сутрин в 6 ч и 30 мин. първата и втората за деня отсечки бяха спечелени от Мико Хирвонен. Това позволи на пилота на Форд да излезе начело в генералното класиране с 4,9 сек пред Петер Солберг. За съжаление обаче на 9-ия километър от 12,75-километровия трети етап Мико катастрофира на десен завой. Фокус-ът му се преобърна няколко пъти и впоследствие пилотът и навигаторът му Ярмо Лехтинен бяха откарани за рутинни изследвания в болницата.

Катастрофата на Хирвонен изведе Солберг начело в генералното, но не за дълго. След обедния сервиз, движещият се на втора позиция Яри-Мати Латвала, започна да наваксва. След четвъртия за деня етап финландецът скъси разликата си със Петер на 1,3 сек. На следващата преднината на норвежеца бе вече само 0,1 сек. Така в шестия етап Латвала излезе начело с 2,7 сек. пред Солберг. Но планът на норвежеца включва да бъде постоянен и концентриран в представянето си, така че да има шанс да си върне лидерството.

Трети е Себастиен Ожие, заел в рали Финландия мястото на Дани Сордо в титулярния екип на Ситроен. Французинът се движеше по назад, но успя да се изкачи до въпросната позиция, изпреварвайки и Сордо.

Четвърти след шестата отсечка за деня е Дани Сордо, който за това състезание бе преместен в екипа на Ситроен Джуниър Тийм. Испанецът записа най-добро време в етапа преди обедния сервиз, а в момента изостава на 20,9 сек. от лидера.

Пети е Хенинг Солберг, който оцеля след завъртане в отсечка, следван от Себастиен Льоб като французинът определено имаше трудна сутрин. Във втория за деня етап преден сплитър в автомобила на Льоб се разкачи на 19-ия километър. Вследствие на това пилотът обясни, че изпитва сериозни трудности в управление на автомобила си. Освен това Себастиен губеше време, тъй като стартира пръв в отсечките.

Седми се движи Матьо Уилсън, следван от Кими Райконен.

Четирикратният световен шампион Юха Канкунен, за който това е единично завръщане в световния рали шампионат, се движи 9-и.

До края на деня остават още четири скоростни отсечки.