Начало Рали РАЛИ ФИНЛАНДИЯ – Петер Солберг стартира с етапна победа

РАЛИ ФИНЛАНДИЯ – Петер Солберг стартира с етапна победа

85
0

Петер Солберг стартира рали Финландия с етапна победа. Състезаващият се за собствения си отбор норвежец даде време 2:33.2 мин. със своя Ситроен С4 на началната 4,19 км отсечка в надпреварата.

60-ото юбилейно издание на рали Финландия вече започна като за този първи ден програмата предвиждаше една единствена отсечка. Всъщност това бе маршрутът на миналогодишния шейкдаун, намиращ се на около 10 км от сервизната зона, който минава покрай ски шанца.

Записалият най-добро време на въпросната отсечка, с която на практика бе открито рали Финландия 2010, Петер Солберг бе точно със секунда по-бърз от класиралия се втори Мико Хирвонен (Форд).

Веднага след края на отсечката Солберг сподели:

Бях малко предпазлив тук. Резултатът е добър, но истинското съревнование започва утре, така че бях внимателен.

Миналогодишният победител в рали Финландия Хирвонен пък разкри, че е допуснал няколко дребни грешки, но не бе притеснен, тъй като и за него всичко започва следващата сутрин.

На 0,6 сек, след Мико Хирвонен и на 1,6 сек. от лидера Петер Солберг се класира третият Себастиен Льоб (Ситроен). Абсолютно равен с постижението на французина резултат постигна вторият пилот на Форд Яри-Мати Латвала.

На първата си отсечка като пилот на заводския тим на Ситроен пък Себастиен Ожие записа 5-о време.

След тази 4,19-километрова отсечка колите се отправиха към закрития парк. Там ще престоят до 6 ч и 30 мин. утре сутринта, когато рали Финландия 2010 продължава. Започва се с 15-минутен сервиз, следван от 4 скоростни отсечки, обеден 30-минутен сервиз и нова серия от 6 етапа. Денят ще приключи с 45-минутен вечерен сервиз и откарването на колите в закрития парк.