Начало Рали Рали Хеброс: Победа за Стайков, титла за Илиев

Рали Хеброс: Победа за Стайков, титла за Илиев

111
0

Екипажът на Виваком Рали Тим Димитър Илиев – Янаки Янакиев с Шкода Фабия S 2000 спечели титлата на България на рали. В последното състезание за сезона – рали Хеброс победата спечелиха Пламен Стайков и Слав Ландов (Мегапорт) с Мицубиши Лансър Ево 9. Илиев и Янакиев завършиха втори на 23,3 сек., което бе достатъчно да спечелят титлата за 2012 г. Това е 7-а титла в кариерата на Илиев. За Пламен и Слав това е втора победа за този сезон и трета за тандема досега.

В ралито имаше проблеми открита граната на специален етап Марково и затова първите два етапа бяха отменени, но след това състезанието продължи по график, и тъй като дължината на специалните етапи бе над 60%, стигналите до финала получиха пълния брой точки. Пламен Стайков спечели 4 от специалните етапи,– суперспециалния взеха Игнат Исаев и Милен Илиев (Октан) с Мицубиши Лансър Ево 9, които стъпиха на подиума като трети в генералното класиране, а Илиев спечели последния, отново в панаирния град, където бе и центърът на състезанието.

Преките съперници на Илиев – Крум Дончев и Петър Йорданов (Глобул Рали Тим) с Пежо 207 S 2000) завършиха на четвърто място, след като спукаха гума и загубиха много време. Целта на Илиев и Янакиев бе да завършат преди тях, тъй като преди старта на Хеброс ги деляха само 3 точки. Сега обаче Митко Илиев завърши сезона със 164 т., а Крум със 155.
Първи в клас 5 и пети в общото подреждане бе тандемът Борис Григоров и Недялко Сивов (БАМС) със Ситроен С2 S1600, които завършиха на 1:57.1 мин зад победителя, но направиха сензационно каране на суперспециалния етап, като постигнаха 3-о време. За първи път 7 години отсъствие от ралитата Николай Паунов (Бета Рейсинг) с Мицубиши Лансър Ево 9 финишира 6-и. На седмо място е Тихомир Стратиев и Добрин Борисов (Марина Моторспорт) със Ситроен С2 R 2 Макс, които преди това се поздравиха с 3-ото място в европейския шампионат на автомобили с две задвижващи колела. Те са и новите първенци в клас 6.