Начало Рали Рали Монте Карло отново част от световния шампионат

Рали Монте Карло отново част от световния шампионат

40
0
рали Монте Карло

Рали Монте Карло ще се завърне в календара на световния шампионат през 2012 г.

Потвърждението на новината бе направено от Световния моторспорт съвет към ФИА, който имаше среща в Барселона (Испания) тази седмица. По време на нея бе одобрен предварителният календар на световния рали шампионат за 2012 г., който ще включва 13 старта.

Първият от тези кръгове е именно рали Монте Карло, което се завръща във WRC след 3-годишно отсъствие. През 2011-а например се навършиха 100 години от организирането на първото рали Монте Карло (през далечната 1911 г.), но за жалост WRC не бе част от празника, тъй като надпреварата бе кръг от друг шампионат – IRC (Intercontinental Rally Championship). За сезон 2012 се предвижда рали Монте Карло, което отново ще е част от световния шампионат, да е първият кръг и да се проведе на 21-22 януари. Въпреки това предстои уточняване на точната дата и формат на надпреварата.

Следващите кръгове според предварителния календар са Швеция и Мексико. После е Португалия, след което екипажите заминават за Аржентина, чиято дата е преместена по-напред с около месец в сравнение с тази година. Датите на стартовете в Гърция и Италия ще бъдат допълнително уточнявани.

Обратно в календара се завръща Нова Зеландия. Финландия и Германия пък ще се проведат със седмица по-късно в сравнение с настоящия сезон.

Местата на Испания и Великобритания от последните години са разменени.

Абу Даби отново не фигурира като официална надпревара в календара. Очаква се това да се случи в бъдеще.

Предварителният календара на WRC за сезон 2012 изглежда по следния начин:
22 януари – рали Монте Карло
12 февруари – рали Швеция
11 март – рали Мексико
1 април – рали Португалия
29 април – рали Аржентина
27 май – рали Гърция*
24 юни – рали Нова Зеландия
8 август – рали Финландия
26 август – рали Германия
16 септември – рали Великобритания
7 октомври – рали Франция
4 ноември – Испания
октомври – Италия*

*За конкретните дати предстои допълнително потвърждение

**Предложените дати се падат в неделя. Все пак организаторите имат финалния избор за периода на своята надпревара и точно в кой ден ще приключва тя