Начало Рали Рали Нова Зеландия няма да се провежда догодина като кръг от WRC

Рали Нова Зеландия няма да се провежда догодина като кръг от WRC

29
0
Мико Хирвонен,рали Нова Зеландия

Организаторите на рали Нова Зеландия обявиха, че няма да организират състезанието като кръг от световния шампионат през 2014 г. Това състезание се редуваше с Австралия през година от 2009 г. насам.

Председателят на организационния комитет Питър Джонстън обясни, че идеята по принцип е била добра, но привличането на спонсорите и персонал е трудно и при този вариант.

Джонстън се надява двете страни да постигнат ново споразумение и да домакинстват WRC кръга на блокове от по три години. Идеята му е Австралия да продължи през 2014 и 2015 г., а Нова Зеландия да се върне за периода 2016-2018 г.

Нещата не се получиха. Липсата на приемственост се отрази значително на търговската страна на организацията, както и на възможностите ни да провеждаме събитието на световно ниво с достатъчно добър персонал. Ето защо изработихме концепцията всяка страна да е домакин в продължение на три поредни години. Този период е достатъчен за спонсорите да се възползват максимално от участието си в ралито и да получат възвръщаемост на инвестицията си. Подобен вариант би ни дал шанс да създадем солидна маркетингова база за развитие интереса на аудиторията. Водим съревнование с други международни прояви, получаващи сериозна подкрепа от местните правителства. Надяваме се новата структура да ни даде шанс ние също да привлечем вниманието на властите – допълни той.

Календарът за световния рали шампионат все още не е обявен. Той бе забавен, тъй като се водеха преговори с някои от организаторите.