Начало Рали Рали шампионатът най-после започва с Хеброс

Рали шампионатът най-после започва с Хеброс

93
0

В цяла Европа рали шампионатите вече са преполовени, а нашият едва сега започва. Първият старт е пловдивското рали Хеброс, което е едно от най-старите в България. Преди години обикновено с това състезание първенството на страната ни завършва, а сега – започва.

И слава Богу, защото пилоти ги сърбят ръцете да карат. Поне това стана ясно на пресконференция преди състезанието днес, на която присъстваха многократните шампиони Димитър Илиев (6 победи в Хеброс) и  Крум Дончев (4 победи в Хеброс). Между тях бе и Екатерина Стратиева с новата си навигаторка – италианката Вероника Бони. За разлика от мъжете, Катя вече има 4 старта зад гърба си в европейския шампионат.

Рали Хеброс бе заявено в календара като кръг от Европейската купа на ФИА, но тогава състезанието трябваше да бъде с два пъти по-дълъг маршрут. Като се знае дереджето на страната ни, на клубовете, на организаторите, а и на самата БФАС, състезанието бе отписано и си остана открито международно. Засега има 30 заявени участници, което си е направо постижение за нашенско рали в последно време. Друг е въпросът колко ще дойдат!? Освен споменатите пилоти от елита, на старт ще застане и Тодор Славов – най-добре представилият се български пилот в световния шампионат. Ще участва и един от най-добрите турски пилоти – Фатих Кара. Ще има и три сръбски екипажа…

Маршрутът от миналата година не е променен. Специалните етапи са 8, като в петък е първият в Панаира в Пловдив. Променен е само реда на стартиране. Колите ще стартират пак по две, но по обратен ред – отзад напред. На другия ден се минават по два пъти Здравец и Яврово, после по веднъж Бойково и Дедево, а след това последния етап отново е в Панаира.