Начало Рали Рали Сливен остава кръг от IRC

Рали Сливен остава кръг от IRC

53
0
рали Сливен

Рали Сливен ще се проведе според предварителните планове и остава кръг от IRC (Intercontinental Rally Challenge), съобщиха организаторите на надпреварата, която ще се състои на 28-30 септември.

Всичко вървеше по план, докато не се оказа, че имаме сериозни проблеми с финансирането. Последният месец беше крайно натоварен, но успяхме да осигурим таксата, възлизаща на 270 000 евро. Разговаряхме непрекъснато с Евроспорт и те ни влязоха в положение, помогнаха ни. До момента има само една заявка, но хотелите са резервирани до последно – всички изчакваха да видят какво се случва. По принцип срокът е до следващия четвъртък и се надяваме на около 30 български екипажа и поне още толкова чуждестранни. Има интерес от съседните ни страни, Германия, Италия, Украйна – обясни заместник-директорът на ралито Атанас Чанев.

Самата организация на състезанието ще струва около 200 000 – 230 000 лева. Средствата са набрани благодарение на държавата и спонсорска подкрепа от страна бившия председател на БФАС Александър Александров.

Обособени са 8 зони за зрители, като пълният пропуск за надпреварата ще е 15 лева. Само за суперспециалния етап в петък вечерта входът е 5 лева. Картите за зоните и ръководството за зрители ще бъдат публикувани през следващите дни на сайта на ралито.

Чанев призова хората, които ще наблюдават борбата в отсечките, да пазят и себе си, и пилотите, тъй като тази година вече има твърде много нещастни случаи. Последният бе в Злин, където състезанието бе прекратено след гибелта на зрител.

Александров пък отбеляза, че се е включил в организацията, за да има страната ни поне две големи и добри ралита. Той отбеляза също така, че настоящият председател на БФАС Радослав Козлеков е направил всичко по силите си да помогне на рали Сливен.

Състезателното трасе е скъсено с около 40 км – отново по финансови причини, за да е по-леко и за отборите. Върнати са две отсечки – Стара река и Българка, които ще се карат на спускане.