Начало Рали Рали Траянови врата – обзор на първи ден

Рали Траянови врата – обзор на първи ден

193
0
Крум Дончев,Траянови врата 2011

Димитър Илиев с Шкода Фабия S2000 е лидер след първия ден на откриващото сезона за националния ни шампионат рали Траянови врата.

След минаването на съботните пет етапа той е начело с аванс от 10,1 сек пред Петър Гьошев (Пежо 207 S2000). Трети се движи шампионът Крум Дончев, също със „супер“ на френския производител и пасив от 20,5 сек зад водача.

След оттеглянето в петък на претендента Ясен Попов (Мицубиши Лансър Ево 9) и Цветомира Георгиева (Рено Клио) в надпреварата стартираха 17 екипажа. До финала на първия ден стигнаха 15 автомобила, но насъбралата се публика остана недоволна от минималния брой участници.

Състезанието започна добре за Илиев с победи в Стрелча 1 и Копривщица, като дръпна съответно с 8,8 и 11 сек пред своите преследвачи. Още в следващата отсечка Гьошев спечели първото минаване на Карлиево и стопи половината от пасива си, с което излезе на второ място.

Дончев на свой ред отговори с най-добро време в четвъртия етап Стрелча 2, където в 3-4 от финалните километри имаше незначително преваляване. В последната отсечка за деня Гьошев продължи отличното си представяне с новия за него автомобил и се пребори за втората си етапна победа, докато шампионът удвои натрупаното си изоставане зад лидера до 20,5 сек.

Така във втория финален и по-тежък неделен ден Илиев ще стартира първи по трасето.

Доволен съм от първия ден. Нямахме никакви проблеми с автомобила. Тактиката за неделя е да спечелим. Това ще бъде по-тежкият ден – коментира водачът във временното класиране след петата отсечка.

В екипа на Престиж рали тим също останаха изключително доволни от представянето си с новия за тях Пежо 207 S2000, с който имат само един старт в италианското Миле Миля.

Автомобилът е страхотен! Всичко мина перфектно за нас. Няма да разчитаме на тактики за втория ден. Ще гледаме само да направим своето състезание, без да се интересуваме от останалите – каза навигаторът на Гьошев Димитър Спасов.

Дончев посочи като причина за изоставането си по-скромната подготовка преди началото на сезона.

Останалите момчета направиха по едно състезание, докато за нас това е първо и още не сме влезнали в ритъм. Няма никакви проблеми с автомобила, подготвен е на ниво. Лекият дъжд в четвъртия етап малко ни забави – допълни пилотът на Глобул рали тим.

Екипажът на Булбет рали тим Тодор Славов и Добромир Филипов с Рено Клио R3 се движат на четвърта позиция, независимо от проблемите със спирачките в първите три етапа от надпреварата. Те са на над две минути от местата на подиума, като дори получиха и наказание от 10 секунди заради закъснение за една от часовите контроли.

Славов практически е пети в състезанието, на 12 сек зад местния любимец Любен Каменов с Опел Астра. Той обаче се състезава в X3 и не влиза в официалното подреждане на ралито.

Петата позиция в Траянови врата заема Иван Ганчев с Фиат Пунто, следван от категоричния лидер в N3 Огнян Герджиков с Рено Клио Спорт. Първата десетка от 15-те останали в състезанието автомобила допълват Емил Денев, Георги Маринов, Христо Атанасов и Стоян Мечков.

Отразяването на рали Траянови врата достига до вас с подкрепата на SЕАТ LEON!