Начало Рали Рали Великобритания под заплахата да бъде изместено от Китай

Рали Великобритания под заплахата да бъде изместено от Китай

20
0

Едно от най-популярните ралита във WRC – Великобритания, може да загуби мястото си в календара за сметка на Китай. Тази на пръв поглед шокираща промяна може да стане факт според промоутъра на световния шампиона – Оливър Циесла. Според него надпреварата по пътищата на Уелс е една от 4-а в сегашния календар, който трябва да се бори, за да запази мястото си в него и през 2016 г.

„Имаме ясно нареждане от ФИА и автомобилните производители да бъдем по-глобални с календара и Китай е един от първите ни перспективи за това, заяви Циесла пред „Аутоспорт”. – Имаме 9 ралита с договор за догодина и имаме повече състезания и кандидати за домакини, отколкото позволява капацитетът ни. Затова трябва да видим как ще се справим със ситуацията. Франция, Германия, Великобритания и Португалия искат да бъдат в календара, но смятаме, че Китай трябва да влезе. А е ясно, че нямаме бюджет за 14 кръга за сезона. Затова нещо трябва да се промени.

Шефът на рали Великобритания Бен Тейлър заяви, че събитието заслужава да остане в календара заради наследството си и усилията то да бъде съживено в последните години.

„Мога да разбера желанието за експанзия на шампионата на нови пазари, но промоутърът не трябва да пренебрегва централните области на спорта, заяви Тейлър. – Само трябва да видите във Формула 1, че отиването на нови пазари с търсенето на нови консуматори или големи такси за домакинство може да е добро за един бизнес модел, но рискува да се загуби душата на спорта и характера на събитията.“

„Имаме силни и лоялни фенове във Великобритания, а сигурността и стандартите на организация са изключително сериозни, а комерсиално се ключов пазар за автопроизводителите. Ралито освен това е в шампионата от своето създаване , но със сигурност не предполагаме, че имаме божественото право да сме домакин на WRC кръг. Работихме много здраво в последните няколко години да превърнем ралито в качествено събитие.”