Начало Рали Рали Вида 2010 спечелено от Димитър Илиев

Рали Вида 2010 спечелено от Димитър Илиев

141
0

Екипажът на Димитър Илиев и Янаки Янакиев спечели 23-ото издание на рали Вида. На второто стъпало на подиума се качи тандемът Петър Гьошев/Димитър Спасов, трети се класираха шампионите за 2009 г. Крум Дончев/Петър Йорданов.

До последно не бе ясно дали през този сезон рали Вида ще се проведе. В крайна сметка организаторите успяха да се преборят и надпревара имаше, но събрана само в един единствен ден. Екипажите трябваше да преминат общо 8 етапа, последният от които суперспециален и се състоя на асфалтово трасе в околностите на Видин.

Първата скоростна отсечка бе спечелена от Ясен Попов, следван от Петър Стайков и Димитър Илиев. В следващата обаче най-бърз бе Стайков, който същевременно съумя да излезе начело и в генералното класиране. Той запази водачеството и след третия специален етап, но в самия край на четвъртия проблем с турбото наложи отпадането му от надпреварата. В резултат първата позиция във временното генерално класиране бе заета от Димитър Илиев, следван от Ясен Попов и Петър Гьошев.

След шестия етап обаче Попов изпадна на 4-а позиция в таблицата заради технически проблеми, а третото място се зае от Крум Дончев, който даде второ време в отсечката.

Предстоеше сервиз като разликата между първия и втория, съответно Илиев и Гьошев, бе 11 сек. В седмата отсечка обаче Митко добави нови 5 сек към преднината си и борбата бе почти решена, тъй като оставаше само суперспециалният етап.

В него най-бърз бе Игнат Исаев, следван от Петър Гьошев и Димитър Илиев. Тук обаче спечелената от Гьошев преднина бе прекалено малка и Митко запази лидерската позиция в надпреварата.

Четвърто време в суперспециалния даде Дончев. В пряк двубой той изпревари Ясен Попов, който допусна грешка и колата му изгасна по време на предвидените две обиколки на пистовото трасе.

В крайна сметка в генералното класиране Крум Дончев зае третото място. Шампионът за 2009 г. при преминаванията си следобед по същите отсечки, които се караха и до обедния сервиз, подобряваше времената си. Пилотът обаче сподели, че с екипа му са допуснали грешка в настройките на автомобила и това е дало отражение на представянето му.

След рали Вида, втори кръг от българския рали шампионат, таблицата продължава да се оглавява от Крум Дончев (40 т.), следван от Ясен Попов (28) и Димитър Илиев (25).