Начало Рали Рали България може отново да е кръг от европейския шампионат

Рали България може отново да е кръг от европейския шампионат

144
0
рали България

Рали България може да бъде отново кръг от Европейския рали шампионат след 2 години. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на днешното официално откриване на 48-ото издание на състезанието. През тази година то е кръг от Европейския рали трофей, българския и турския рали шампионат. След техническия преглед 43-а пилоти ще стартират утре на старт.

 „За мен е това е много специален момент, тъй като аз съм израснал с това рали, заяви Красен Кралев, който откри надпреварата и е неин патрон. – Бях на 4 години и си спомням победата на Илия Чубриков на рали Златни пясъци. Винаги емблемата на автомобилния спорт у нас е било рали Златни.

И едно от нещата, които си поставих за цел когато за първи път влязох в управлението на министерството, бе да върнем ралито в родния му дом във Варна. И съм щастлив, че това се случи. Следващата ни стъпка ще бъде след 2 години да се сме свидетели на домакинство на Европейския шампионат. Смятам, че заслужаваме да имаме такова състезание.”

Кметът на Варна Иван Портних заяви: „Изключително се радвам, че сме се събрали по един такъв прекрасен повод. Това е събитие, което допълва богатата културна програма на града. Убеден съм, че със съвместните усилия на федерацията и Министерството на спорта ще направим ще направим така, че това състезание да се развива в този формат и да бъде един истински празник за любителите на автомобилните спортове във Варна.”

Президентът на БФАС Владимир Илиев добави: „Всички сме много щастливи да бъдем в този красив град за това рали, което вълнува вас зрителите от дълги години, и което е започнало във Варна. Малко са тези, които си спомнят първите състезания във времената когато българските Алпини и Илия Чубриков даваха началото на това хубаво състезание. Очакваме след 2 години отново да сме в Европейския шампионат и отново да бъде свидетели на най-добрите пилоти в Европа.”

Преди откриването водещите български пилоти – Пламен Стайков, Григор Григоров, Калин Бенчев и Тихомир Стратиев, и турски такива – Ягис Авчи, Орхан Авчиуглу, Бурак Чукурова дадоха пресконференция. Комшиите ни се обединиха около мнението, че отсечките са бързи, технически и като цяло трудни. Григоров пък призова зрителите да стоят на безопасни места и да не излизат по отсечките по време на състезанието. 

След шейкдауна стана ясно, че битката ще бъде много оспорвана. Разликата в резултатите между топ пилотите бе десети от секундата. Най-бързи бяха турските пилоти с автомобилите R5. С първо време – 1:30,3 е Ягис Авджъ с Peugeot 208 Т16, а само на 3 десети след него – 1:30,6 е сънародника му Орхан Авчиоглу с Ford Fiesta. Трети е Угер Сойлу с Skoda Fabia.

Стайков с Mitsubishi Lancer Ево 9 е 4-и с време 1:34,3, а само на десета след него – 1:34,4 е Игнат Исаев със Citroen DS3 R3 Max – 5-и. Тихомир Стратиев е 7-и с време Peugeot 208 R2. В едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophi очаквано най-бърз беше Симеон Симеонов, но само на 5 десети след него е Мартин Коев, също с Hyundai i20 купе. Двамата са съответно 24-и и 25-и в общото класиране.