Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул иска увеличаване на минималното тегло на F1 колите

Ред Бул иска увеличаване на минималното тегло на F1 колите

3165
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен; снимка: Спас Генев

Тимът на Ред Бул иска увеличаване на минималното тегло на F1 колите за сезон 2022. Според информация на немското издание Ауто Мотор унд Шпорт на изискването за минимум 795 кг отговаря само болидът на Алфа Ромео. От Макларън също били близо със своя MCL36. Останалите екипи обаче имали сериозни проблеми, при някои изразяващи се в двуцифрени килограми над определената граница. Хелмут Марко вече спомена за това покрай коментара си за темпото на екипа от Уокинг. Сега допълни, че от Ред Бул искат вдигане на долната граница. Твърди се, че RB18 е сред най-тежките коли.

„Единственият ни проблем е теглото на колата, но той засяга всички отбори с изключение на един“, заяви Марко

„Добре е, че минималното тегло бе увеличено за този сезон. Сега трябва да направим следващата стъпка и да вдигнем долната граница преди първото състезание. Първоначално всички се съгласиха с нас, но после за съжаление нечии мнения се промениха.“

Последната реплика се отнася за опит за вдигане на минималното тегло, направен по време на теста в Барселона, който бил неуспешен. Говори се, че опитите са били за увеличаване на лимита с 5-10 кг. 10 килограма повече тегло костват около 0,3 сек на писта като Каталуния.

За да се приеме промяна на минималното тегло е необходимо съгласието на 8 от десетте отбора, както и това на ФИА и на ръководството на Формула 1.

Два от екипите – Алфа Ромео и Макларън – не подкрепят идеята за увеличаване на минималното тегло. В момента Ред Бул явно няма съгласието на всички останали отбори, което спира процеса още в началния му стадий.

Марко потвърди също така, че вече се водят разговори с Макс Верстапен за нов договор

Твърди се, че световният шампион за 2021 г. ще получи увеличение на заплата до $30 млн. Настоящият контракт на нидерландеца е до края на 2023 г. Смята се, че той води дискусии за дългогодишно споразумение с екипа от Милтън Кийнс.