Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул не изостава с 0,5 сек от Мерцедес, скара се Марко...

Ред Бул не изостава с 0,5 сек от Мерцедес, скара се Марко и добави, че Ръсел няма да се съгласи да е №2 като Ботас

5006
0
Рос Браун, Хелмут Марко
Рос Браун и Хелмут Марко; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ред Бул не изостава с половин секунда от Мерцедес, скара се Хелмут Марко в поредна изява от засилващата му се дейност сред медиите малко преди началото на сезон 2022. В интервю за австрийския вестник OE24 съветникът на Ред Бул в F1 бе попитан дали тимът от Милтън Кийнс наистина не е показал още реалната си скорост.

„Разбира се“, отговори Марко. „Изобщо не сме карали с полупразен резервоар, за да създаваме новинарски заглавия. Никой не знае с какво количество гориво са работили отборите. Съдейки по всичко, Мерцедес и Ферари са заедно с нас лидери (в подготовката).“

Следващият въпрос бе дали това обяснява изоставането от Мерцедес с 0,5 сек.

„Няма никакво изоставане с половин секунда!“, скара се Марко.

„Ние карахме с твърди гуми, а тези на Мерцедес бяха с две стъпки по-меки. Нямам търпение за следващите тестове. Колата ни е тежка, но много бърза. Интересно е как отборите са интерпретирали новия регламент. Концепцията на Мерцедес е съвършено различна от нашата.“

Макс Верстапен подписа нов договор с тима на Ред Бул, за който се твърди че е на стойност от около 50 млн. долара годишно. Марко отказва да говори за финансовите параметри на сделката, както и да сравнява заплатата на нидерландеца с тази на Люис Хамилтън.

„Не знам каква заплата получава Хамилтън, но е съвършено очевидно, че световният шампион трябва да получава съвсем други пари. Понастоящем във Формула 1 има само две суперзвезди, а Макс е пилот на бъдещето. В момента договорът му е най-дългият, който някога сме подписвали. Започнахме да работим с него още през 2015 г. (Верстапен става част от академията на Ред Бул за млади пилоти през втората половина на 2014 г. – б.р.)

Австриецът бе запитан дали поддържа твърдението си, че при Хамилтън ще започнат да се появяват проблеми, тъй като е значително по-възрастен от Верстапен.

„Ако погледнете пирамидата за ефективността на труда по отношение на възрастта, то това е просто логично. Не сте ли съгласни?“, попита риторично съветникът на Ред Бул, който в края на април тази година ще навърши 79 години.

„[Джордж] Ръсел пък няма да се съгласи да играе ролята на №2 като Валтери Ботас. От първия ден ще се бори за статута си и веднага ще започне да демонстрира резултати“, бе категоричен още Марко.