Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул все още няма отговор от Хонда на молбата си за...

Ред Бул все още няма отговор от Хонда на молбата си за сътрудничество след 2022 г.: Обсъждаме, заяви Хорнер

2833
0
Макс Верстапен, Ред Бул
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ред Бул все още няма отговор от Хонда на молбата си за сътрудничество след 2022 г. От Милтън Кийнс искат японската компания да продължи да произвежда задвижващите системи за тях и Алфа Таури и след настоящия сезон. Хелмут Марко в обичайния си стил направо заяви в началото на годината, че това ще се случи. Впоследствие се наложи да се коригира. Споразумението на Ред Бул и Хонда е до края на сезон 2022. Липсата на отговор за съвместна работа и след това е любопитна, особено на фона на проблемите със задвижващите системи, брандирани от тази година с Ред Бул Пауъртрейнс. Според бившия пилот Марк Шурер например тези грижи се дължат на немарливост от страна на компанията от Милтън Кийнс. Що се отнася до бъдещето, то дискусиите продължават, обясни Хорнер в интервю за списание GQ.

„От Хонда бяха невероятно мили да ни позволят да използваме тяхната технология. Получава се добре. Що се отнася до 2023, 2024 и 2025 г-, то дискусиите с Хонда относно продължаване на настоящите ни взаимоотношения продължават“, заяви Хорнер

Междувременно Хелмут Марко разказа, че буквално е гарантирал на Хонда, че Ред Бул ще спечели титла с японските двигатели, за да ги привлече като доставчик за екипа.

„Когато бе обявено, че Макларън иска да се отърве от Хонда моментално използвах контактите си. Не беше лесно да ги убедя да продължат да работят във Формула 1 – още тогава искаха да се оттеглят. Казах на президента на Хонда: „Гарантираме ви титлата“. Знаете ли кои са AVL? Компания с 12 000 служители, 80% от тях инженери. Централният им офис е в Граци, разработват двигатели и динамометри. Те даваха на Хонда над 50 милиона евро. А самата фабрика на Хонда в Сакура е несравнима. Имение от 53 хектара, всички са по бели престилки. Въпросът е след това да е да се напаснат нещата и слава Богу, че се получи“, коментира Марко.

Хорнер пък отбеляза излизането на Ферари на предни позиции в настоящия шампионат

„Ферари бе спящ гигант през последните няколко години. Очевидно са вложили много усилия в колата си и ще е много трудно да бъдат победени тази година. Шарл [Льоклер] е много талантлив пилот, това го знаем отдавна. Шарл и Макс [Верстапен] са израснали заедно, състезавали са се един срещу друг още в картинга. Наясно сме колко невероятно талантлив е Джордж Ръсел. Люис Хамилтън е седемкратен световен шампион и също очевидно доста мотивиран. Във Формула 1 има страхотни пилоти, някои младежи тепърва изгряват. А според мен Макс и Шарл в частност са особено вълнуващи.“

„За Формула 1 е здравословно ако има шестима пилоти, борещи се за победа всеки уикенд. Вижда се, че някои неща в състезанията са по-лесни. Ще има повече и по-близки битки“, допълни Хорнер.