Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рейсинг Пойнт няма да копира системата DAS

Рейсинг Пойнт няма да копира системата DAS

843
0
Рейсинг Пойнт
снимка: Майкъл Потс

Рейсинг Пойнт няма да копира кормилната уредба със системата DAS на Мерцедес. Това заяви главният конструктор на тима Андрю Грийн. Според него няма смисъл тя да се използва тази година, при положение че от 2021 г. ще бъде забранена.

Иновацията на Сребърните стрели се превърна в централна тема на разговори по време на предсезонните тестове. При нея с издърпване и избутване на волана пилотите променят ъгъла на предните колела. На правите те се свиват навътре и така се намалява челното съпротивление.

Според съперниците от Ред Бул тя дава около 0.2 сек на обиколка на Каталуня, и не е легална. „Биковете“ готвеха протест срещу Мерцедес заради нея за уикенда в Австралия на Албърт парк, който обаче беше отменен след отказа на повечето отбори да участват.

„Системата е значителен проект, каза Грийн пред Autosport. – Значителен до такава степен, че предполагам ще изисква ново шаси.

Дори правилата за следващата година да не бяха променени, се съмнявам, че щяхме да въведем подобно нещо за тази година. С оглед на факта обаче, че регулациите се променят и такъв тип система изглежда няма да отговаря на тях, няма шанс ние да я копираме.“

Грийн обясни още, че предимството, което тя дава, зависи от много фактори. Сред тях са типа гуми и конкретната писта. „На някои трасета ползата от нея ще е много малка, каза още Грийн. – На други може да носи няколко десети по-добро време на обиколка.“

Подробности за това как точно работи системата DAS и какви са позите от нея четете в брой 235 на списание ClubS1