Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес ще използва DAS в Мелбърн

Мерцедес ще използва DAS в Мелбърн

2100
0
Мерцедес 2020 тестове
снимка: Майкъл Потс

Екипът на Мерцедес смята да използва кормилната уредба със система DAS в Гран при на Австралия, въпреки риска от контестация срещу нея. Това е заявил член на тима пред немското издание Auto Motor und Sport.

Иновацията на Сребърните стрели се превърна в централна тема на разговори по време на предсезонните тестове. При нея с издърпване и избутване на волана пилотите променят ъгъла на предните колела. На правите те се свиват навътре и така се намалява челното съпротивление и се увеличава максималната скорост.

Според съперниците от Ред Бул тя дава около 0.2 сек на обиколка на Каталуня, но има и предположения, че всъщност носи много повече. Именно от тима на Дитрих Матешиц се очаква официален протест срещу системата по време на уикенда на Албърт парк. Според информацията на AMS, в Мерцедес очакват той да дойде най-рано след квалификацията.

Според италианското подразделение на Motorsport, Ред Бул и Ферари вече са изпратили запитване до ФИА да разясни правилата относно кормилната уредба. Според Скудерията, DAS променя параметрите на окачването на правите. В същото време тя има влияние върху аеродинамиката и помага при пазенето на гумите. И затова според Ферари тя не отговаря на правилата.

Смята се, че Ред Бул вече е оспорил и легалността на охлаждането на задните спирачки на Сребърните стрели. В следствие в Мерцедес и в Рейсинг Пойнт са били принудени от ФИА да направят промени, като федерацията е публикувала техническа директива TD14/20. Според инженерите на немския тим, загубите като представяне ще са минимални.