Начало Други Renault излиза на пистата за Le Mans Classic 2022

Renault излиза на пистата за Le Mans Classic 2022

76
0
Le Mans Classic

Renault ще вземе участие в десетото издание на Le Mans Classic, което ще се проведе от 30 юни до 3 юли 2022 г.

Тази година Renault ще излезе на пистата с три Renault 4CV – първият автомобил със задно разположен двигател, състезавал се в 24-те часа на Льо Ман през 1949 г.. С това напомня на всички любители на състезанията с ретро автомобили за успеха, постигнат от този популярен модел.

Трите 4CV ще бъдат управлявани от изключителни екипажи. Дуетът на Ален Серпаджи, носител на индекса за представяне в 24-часовото състезание на Льо Ман през 1969 г., и Жералдин Годи, журналист в L’Argus, зад волана на реплика на емблематичната версия от 1950 г. на Renault 4CV.  Жулиен Солние, настоящ победител в Alpine Trophy, и Патрик Анри, пилот на WRC, и дуото на белгийския пилот Кристиан Шамбор и неговия съотборник Жан-Пиер Прево, ще се състезават с две реплики на 4CV версията от 1951 г.

RENAULT CLUBS ЗОНА

В непосредствена близост до историческата писта Renault ще постави изложба. На нея ще отбележи две икони на компанията: Renault 4CV и Renault 5, последният от които тази година празнува своята 50-годишнина.

Renault Classic подготвя изложба от 9 версии на Renault 5 и 9 версии на 4CV за всички ентусиасти на историческите автомобили. В допълнение над 100 автомобила от частни колекционери ще се присъединят към партито в зоната на Renault clubs.

RENAULT & ARTCURIAL MOTORCARS

Това издание на Le Mans Classic бележи началото на сътрудничеството между Renault и Artcurial. На 2 юли ще бъдат предложени за продажба 8 изключителни автомобила, които ще дадат възможност на колекционерите да притежават част от легендите на Renault и по този начин да дадат втори живот на автомобилните съкровища, съхранявани от марката.

Първата звезда в раздела „Иконите на Renault“ ще бъде Renault Formula 1 RE40-03 от 1983 г., принадлежала на Ален Прост.

LE MANS CLASSIC

Създаден през 2002 г. от Peter Auto, съвместно с Automobile Club de l’Ouest, Le Mans Classic предлага страхотна ретроспектива на 24-те часа на Льо Ман. Събитието не спира да се разраства и привлича над 195 000 зрители през 2018 г.

Това е най-голямото събиране на класически автомобили с над 800 състезателни автомобила на пистата и 8500 класически автомобила в рамките на изложението.

Renault участва в 8 издания на Le Mans Classic от стартирането му, като изданието за 2022 г. е деветото.