Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Рено потвърдиха преговори с Алонсо, но не и договор

От Рено потвърдиха преговори с Алонсо, но не и договор

2116
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Спас Генев

В интервю за радио Монте Карло шефът на Рено във Формула 1 Сирил Абитебул потвърди, че се водят преговори с Фернандо Алонсо, но не и че има вече подписан договор. Съобщения за сключена вече сделка се появиха във френската преса през миналата седмица. Това стана точно преди голямото заседание на борда, на което бе разглеждана цялата политика на компанията през следващите няколко години.

„Всъщност имаме доста възможности да заменим Даниел Рикиардо след края на сезона”, заяви Абитебул

„Реално на пазара излизат много страхотни пилоти, които ще са свободни от следващата година и пред нас има различни опции. Въпросът ви е за Фернандо и той наистина е една от тях, но има и други. Единственото, което мога да кажа, е, че ще отделим време за размисъл. Това е много важно решение. Но ние не искаме да се впускаме в някаква излишна активност като Ферари и Макларън още преди сезонът да е започнал по причини, които обаче са си техни.”

Французинът не скри задоволството си, че успя да убеди ръководството на концерна да остане във Формула 1. Той обаче заяви, че сега екипът ще трябва да положи още много усилия, за да постигне успех и да защити мястото си. Защото според очакваните нови споразумения Конкорд участието няма да е задължително за 5 години напред, а ще се определя година за година и така бордът може да спре тима много по-лесно.

Според Абитебул изборът на пилот има значение от много гледни точки, но изобщо не е единственият фактор, който определя успеха

Кандидати за мястото на Дани, който преминава в Макларън, са още Валтери Ботас, Нико Хюлкенберг, както и младите надежди като Гуаню Жоу.

Алонсо е изключителен пилот и завръщането му ще има важно значение както за тима, с който стана два пъти шампион, така и за популярността на състезанията изобщо. Не случайно Либърти са изразили готовност да поемат част от заплатата му. Но ангажирането на китаеца Жоу също може да е много важно от търговска гледна точка.

При всички случаи обаче според Абитебул техническият екип, воден от Марчин Будковски и Пат Фрай, трябва да създаде по-добър болид за тази и следващата година и още по-силен за 2022 г. по новите правила.

„Честно казано, малко ми е странно да се вземат решения за пилотите преди още настоящият сезон да е стартирал”, отбеляза още Абитебул. „Изборът на състезатели е последният елемент от пъзела и създаването на нашата конструкция. Смятаме, че тя вече е достатъчно добре изградена и трябва да видим какви ще са резултатите. За избор на пилот имаме повече от достатъчно време, за да вземем най-правилното решение.”