Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо има големи очаквания за сезон 2024

Рикиардо има големи очаквания за сезон 2024

636
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо, снимка Ред Бул Контент Пуул

Даниел Рикиардо има големи очаквания за сезон 2024. Пилотът на Алфа Таури не се тревожи от факта, че неговия отбор не се пребори за седмото място при конструкторите. Според Рикиардо, силният завършек на годината му дава сериозно количество увереност за следващата кампания.

Алфа Таури имаше ужасна първа половина на сезон 2023. Базираният във Фаенца отбор твърдо заемаше десетото място при конструкторите

Слабите резултати доведоха до някои промени в Алфа Таури. Младежкият тим на Ред Бул се раздели с Ник де Врис след само 10 старта. На негово място бе сложен Даниел Рикиардо. 34-годишният състезател се върна в F1, след като прекара първите 9 старта настрани.

Алфа Таури представи голям ъпгрейд в Сингапур. Това помогна на Лиам Лоусън да финишира девети и да спечели първи точки в F1. Новозеландецът замести Рикиардо за 5 старта, тъй като австралиецът контузи едната си китка след инцидент в Зандвоорт.

Няколко старта по-късно Алфа Таури имаше още сериозен ъпгрейд на AT04. Благодарение на него, Юки Цунода финишира осми в Остин и записа най-добрата обиколка. Това доближи отборът до Хаас и Алфа Ромео.

Рикиардо записа първи точки за сезон 2023 в Мексико Сити. Опитният австралиец финишира седми в надпреварата на пистата Аутодромо Ерманос Родирес. Това позволи на Алфа Таури да заеме осмото място при конструкторите и да прескочи Хаас и Алфа Ромео. Успехът на тима от Фаенца щеше да е още по-голям, ако Цунода не се бе ударил с Оскар Пиастри.

Седмица по-късно Цунода финишира шести в спринта и девети в основното състезание в Сао Пауло. Японецът донесе още ценни точки на своя тим. Следователно Алфа Таури се доближи близо до Уилямс. Тимът от Гроув отдавна спря развитието на своя автомобил и се фокусира изцяло върху следващата кампания.

Алфа Таури в крайна сметка не успя да спечели борбата с Уилямс. Отборът от Фаенца остана на 3 точки зад съперниците си от Гроув. Въпреки това, Рикиардо призна, че е доволен от завършека на сезона.

„Разбира се, че седмото място би било хубаво. Но преди няколко състезания говорехме, че може да завършим десети, така че седмото място щеше да е един бонус“, сподели Рикиардо.

Идването на австралиеца помогна за възхода на Алфа Таури. Тимът също така дръпна напред заради големите подобрения в AT04, включително новия под в Абу Даби. Това обаче не помогна на екипа да заеме седмото място при конструкторите

„Очевидно не бях на борда през първата част от сезона. Начинът, по който отборът го обърна съдбата си благодарение, на актуализациите, е наистина уникален. Бих искал да мисля, че Юки и аз се избутахме един друг, което бе добре за отбора. Има много неща, заради които екипът може да се радва за следващата година“, добави пилотът на Алфа Таури.

Рикиардо не пропусна и да отправи послание към вече бившия ръководител на Алфа Таури Франц Тост.

„Искам да благодаря на Франц. Той беше голяма част от отбора и изигра голяма роля в началото на кариерата ми.“

„Беше хубаво, че успяхме да прекараме заедно последните му състезания. Пожелавам му всичко най-добро и знам, че ще липсва на целия отбор. Всички го обожаваха. Той просто искаше да тласне отбора напред и влагаше всичките си усилия. Това показва какъв човек всъщност е той“, завърши Даниел Рикиардо.

Догодина тимът от Фаенца ще носи друго наименование. Според слуховете. новото име ще бъде „Рейсинг Булс“ или нещо подобно, свързано с големия брат Ред Бул.