Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо пропусна отборната снимка на Виза РБ за точката на Цунода

Рикиардо пропусна отборната снимка на Виза РБ за точката на Цунода

1556
0
Виза РБ, Юки Цунода, Гран при на Япония
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Даниел Рикиардо пропусна снимката на отбора си Виза РБ, която екипът си направи по случай десетото място на Юки Цунода в домашната му Гран при на Япония. Преди години подобни събирания и кадри бяха запазени за големи събития – спечелването на шампионата или неочаквана победа. От известно време насам обаче тимовете в F1 отбелязват дори взимането на една точка по този начин и Виза РБ не е изключение.

„Чувствам облекчение“, призна Цунода след финала на пистата Сузука

„В началото изпитах разочарование, тъй като загубих няколко места. При рестарта обаче бях съсредоточен и потеглих добре. Един от най-важните моменти бе спирането в бокса. Тогава изпреварихме две коли, което е невероятно! Механиците ни свършиха фантастична работа. Без този бокс щеше да е далеч по-трудно да се влезе в топ 10“, продължи местният герой.

„Чувствах се уверен. Направих няколко изпреварвания, беше истинско удоволствие. Мисля, че карането ми беше възможно най-доброто и по отношение управлението на гумите. Тук започнах кариерата си и затова спечелването на точка на това трасе е толкова специално. Чувствам се все едно не съм завършил десети, а съм спечелил надпреварата!“, засмя се Цунода.

Японският пилот е спечелил всички точки за Виза РБ в четирите кръга от началото на сезона. Освен това спечели признанието не на кого да е, а на Хелмут Марко.

„Юки влезе в Q3 три пъти досега. Представянето му е постоянно, грешките са останали в миналото. Вече и по радиото реакциите му са по-контролирани“, каза почти 81-годишният австриец

Марко обаче не пропусна да отбележи, че е едва април, а сезон 2024 продължава до декември. Представянето на Цунода и особено Рикиардо се обсъжда постоянно с оглед на факта, че Серхио Перес има договор с Ред Бул само до края на настоящата година. Мексиканският пилот се справя чудесно в големия тим. В първите четири надпревари той бе втори в трите, спечелени от Макс Верстапен. Това не пречи на приказките кой би могъл да седне в неговия кокпит догодина. А при провал на Рикирадо режисьорите на предаванията на състезанията от Формула 1 напоследък постоянно превключват камерите към Лиам Лоусън.

Резервният пилот на Ред Бул и Виза РБ е постоянно в боксовете. Според някои дори му е обещано титулярно място за догодина. Имаше слух и че Рикиардо е получил ултиматум от Марко горе-долу до края на април да си оправи представянето, иначе щял да бъде заменен още сега с новозеландеца. Той бе отхвърлен и от австралиеца, и от съветника на Ред Бул.

На този фон отсъствието на Рикиардо от кадрите на екипа, на които присъстват и Лоусън, и Аюму Иваса след финала бе възприето като знак

По принцип и двамата пилоти на един отбор се снимат с отбора, независимо от личните си резултати. В официалния пресрилийс Рикиардо изрази съжаление за инцидента, който го извади от състезанието. Липсваше обаче обичайната реплика колко се радва за тима и съекипника си заради спечелената точка. Това също може да се тълкува като признак за някакво напрежение в екипа, в който имаше разправии още след първото състезание.