Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо вбесен от повторенията на катастрофата; Фетел: Ние сме човешки същества, а...

Рикиардо вбесен от повторенията на катастрофата; Фетел: Ние сме човешки същества, а не предмети (обновена с реакция от F1)

7161
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо; снимка: Рено

Даниел Рикиардо бе вбесен заради многобройните повторения от катастрофата на Ромен Грожан в Гран при на Бахрейн. Състезанието бе спряно за час и половина, след като французинът претърпя много тежък инцидент. Маршалите трябваше да поправят разкъсана мантинела и през тези близо 90 минути предаване ситуацията бе показана от множество различни ъгли, включително и с кадри от онборд камерата на Хаас-а.

„На първо място, радвам се, че той е добре – от онова, което видях. Но съм отвратен и разочарован заради това, че Формула 1 показа или избра да покаже каквото бе излъчено“, заяви Рикиардо

„Повторение след повторение на пожара и разцепената наполовина кола. И сякаш това не беше достатъчно, та пуснаха и онборда му! Защо ни е да гледаме това? Състезаваме се след час, семейството му продължава да вижда кадрите, семействата на всички ни ги гледат. А ти си играеш с емоциите на хората. Това не е забавление. Вбесих се. Много, много лошо. Имаше усещане като че ли е игра, а то не е. Имаме късмет, че е с нас, но можеше да е съвсем различна история. И не е добре да се показва като че ли е нещо от Холивуд. Направете го на следващия ден, не сега.“

Миналата година Рикиардо каза след Гран при на Белгия, че според него пилотите не са искали да се състезават след гибелта на Антоан Юбер.

Себастиан Фетел призна, че се е опитвал да не гледа кадрите от катастрофата

„Не знам как е успял да излезе, защото изглеждаше като че ли автомобилът се подпали моментално. Не беше лесно да се върнем на пистата, но мисля, че вероятно така бе добре, отколкото да изчакаме седмица. Хората харесват подобни неща. В противен случай си мисля, че режисьорът или който и да е там, не би го показвал отново и отново, и отново. Хората харесват катастрофи и понякога забравят, че сме зад волана. Може да се каже, предполагам, че това е част от шоуто. Затова изчезнах и се постарах да не гледам твърде много кадрите. Не съм съгласен, че трябва да се показват отново и отново. Ние сме човешки същества, които се състезават, а не предмети“, обясни Фетел.

Валтери Ботас каза, че е гледал инцидента, за да разбере какво е станало. След това и той се опитвал да избягва кадрите.

„Повторенията обаче бяха навсякъде“, допълни финландецът.

Според Гюнтер Щайнер няма проблем с повторенията на катастрофата, тъй като Грожан бе сравнително добре след станалото

„Моето мнение е, че нещата приключиха добре, така че защо да не се покаже и хората да разберат (станалото)? Искахме да покажем, Ромен е наред колкото се може по-бързо, защото е трудно да се свържеш с цялото семейство, приятелите. Да, кадрите бяха драматични, но всичко приключи добре. Ако нещо лошо се случи, няма да бъде излъчвано. Не съм експерт в телевизионната етика, но според мен бе излъчено нещо добро. Беше лоша катастрофа, извадихме късмет“, обясни Щайнер.

Говорител на F1 заяви, че при излъчването от пистата са спазени всички протоколи

„Съществуват процедури и протоколи преди да се вземе решение за повторение. Не се показва картина преди потвърждение, че пилотът е добре. В конкретния случай това бяха кадрите с Ромен в линейката, със свалена каска и ходещ с помощ. Повторения на инцидент няма преди одобрение и потвърждение от рейс контрола/ФИА, че всички са в безопасност (пилот, маршали, лекари и т.н.). След това започват повторения. Важен е контекстът на това какво вижда и чува зрителят. Има постоянен диалог между F1, ФИА/рейс контрола и преценка относно зрителите, семействата и всички засегнати.“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)