Начало Рали Роби Гордън се готви за сериозна битка срещу Петерханзел

Роби Гордън се готви за сериозна битка срещу Петерханзел

49
0
Hummer H3,Роби Гордън

На 5 януари в перуанската столица Лима започва поредното издание на легендарното рали Дакар. Сред основните фаворити за спечелването на надпреварата освен групата коли на MINI отново е и колоритният американец Роби Гордън, който отново ще се състезава с Hummer H3. Той се надява, че този път късметът ще е на негова страна. През миналата година той бе дисквалифициран заради технически нередности и бе обвинен от победителя Стефан Петерханзел в умишлени нерегламентирани манипулации. Сега обаче Гордън е готов отново да се изправи срещу французина с максимална увереност.

Американецът е изключително разочарован от случилото се миналата година. След продължилите няколко месеца дискусии около случилото се той все още не може да приеме наказанието си.

„Хората от ASO (организаторите на рали Дакар – Amaury Sport Organisation, които освен това организират и Тур дьо Франс) могат да си говорят каквото искат, но ние разполагахме със същия материал, които бе предоставен за хомологацията преди началото на ралито“, обясни Гордън пред Рейс Дезърт. „Проведохме множество разговори след като направиха проверки в нашите халета, сега не очаквам никакви проблеми.“

Колата бе хомологирана за тазгодишното състезание преди четири седмици.

„Промените спрямо миналата година не са сериозни. Работихме допълнително по изпускателната система и сега тя функционира по-добре от миналата година. Разликата е, че сега няма вакуум.

Това, че Петерханзел ме нарече измамник го възприех доста лично. От момента, когато колата бе хомологизирана, до момента в който обявиха изпускателната ни система за нелегална не сме променяли нищо.

Петерханзел трябва да разбере, че сме тук най-вече, за да направим шоу. Ако ставаше дума само за състезателни автомобили, то тогава всички щяхме да караме дизелови MINI, които звучат като шивачни машини.“

На колата на Гордън ще има надпис, чиято цел е да подскаже връзката между организаторите и Петерханзел на базата на тяхната национална идентичност. Явно американецът е убеден, че дисквалификацията му миналата година не е била плод само на несъответствие на колата му спрямо правилата. На неговата машина може да се прочете US vs. THEM (ние срещу тях), като US е изписано с цветовете на американския флаг, а THEM с тези на френския.

„Искам само да припомня на Петерханзел, че през миналата година можех да му взимам по 10-15 минути, когато си пожелаех. Така че да се приготви, защото неговото MINI не ми изглежда много страшно.“

Ставайки въпрос за страшно, Гордън през тази година няма да разчита на Monster като на официален спонсор. Колата му отново е в оранжево, но този път е брандирана със собствената му енергийна напитка Speed. Освен това за разлика от миналата година отборът му ще се състои само от неговия собствен автомобил, като целта е всичко да е съсредоточено само и единствено върху него и победата.

„Ако през миналата година не ми се бе наложило да тегля Насър и после да го тегля до финала на една от отсечките след като получи повреда в двигателя, вероятно щях да спечеля поне още 3-4 етапни победи. От гледна точка на бизнеса щеше да е по-добре да подготвим още една кола, но по отношение на представянето ни, това е едно сериозно раздвояване на силите. Радвам се, че отново ще застана на старта и се надявам след като дадем най-доброто от себе си, този път да успеем да спечелим победата.“

Гордън не крие, че това може да е последният му старт в легендарната надпревара. Той смята да направи свой собствен офроуд формат в САЩ.