Начало Избрани Роси предупреди Алпин ако не си подобри резултатите

Роси предупреди Алпин ако не си подобри резултатите

1725
0
Алпин F1
снимка, Алпин

Лоран Роси отправи сериозно предупреждение към Алпин. Френският специалист заяви, че не е никак доволен от резултатите на отбора от началото на сезон 2023 в F1, лошото изпълнение и „аматьорския“ подход на тима.

Алпин започна тазгодишната кампания във Формула 1 със сериозни амбиции. Отборът от Енстън искаше да запази четвъртото място при конструкторите и да намали изоставането си от Ред Бул, Ферари и Мерцедес.

От началото на годината Алпин спечели само 14 точки и заема шестото място при конструкторите. Френският отбор има еднакъв актив с Макларън. Британският екип заема по-предна позиция благодарение на по-силните индивидуални резултати на Ландо Норис.

До момента френският екип вкара двата автомобила в зоната на точките в само 2 старта (Джеда и Маями) и няма нито едно класиране в топ 5. Най-тежкият момент за Алпин бе двойното отпадане на Пиер Гасли и Естебан Окон в хаотичната Гран при на Австралия.

В момента Алпин изостава както от Макларън, така и от Астън Мартин. Екипът от Силвърстоун направи огромен скок от началото на сезона и се бори с Ферари и Мерцедес.

Роси очевидно бе разгневен от факта, че Алпин не успява да оправдае дори собствените си очаквания.

„Тази година започнахме с дефицит на представянето от една страна, а от друга – с дефицит на изпълнението. Това е много сериозно и се вижда“, сподели Роси в интервю за френската телевизия Canal+.

„Намираме в положение, което изобщо не заслужава вложените средства. Също така сме далеч, много далеч от крайната цел за тази година“, продължи Роси. „Това, което виждам, е, че със сигурност има липса на ефективност. Както казах има липса на стриктност в изпълнението, но също така и настроение, което не е на нивото на това, което е постигнато от същия този екип в миналото“, добави главният изпълнителен директор на Алпин.

Проблемите за Алпин се увеличиха след двойното отпадане в Мелбърн, както и от безсмисления уикенд в Баку. В него екипът използваше значителен пакет с актуализации, които трябваше да подобри ефективността на болида A523. В крайна сметка Алпин си тръгна с 0 точки от Баку и се сблъска с редица технически проблеми

„Не ми хареса първата Гран при, защото имаше много – съжалявам, че го казвам – но дилетантство [аматьорско изпълнение]. Това доведе до резултат, който не беше правилният, който беше посредствен и лош. Състезанието в Баку много приличаше на това в Бахрейн. Това в крайна сметка е неприемливо.“

„Правото да се правят грешки е основен принцип. Все пак човек се учи от всяка допусната грешка“, продължи Роси. „Когато обаче правите едни и същи грешки два пъти, това означава, че не сте се научили да поемате отговорност. Това също е неприемливо“, добави CEO-то на Алпин.

Публичните критики на Роси по адрес на Алпин могат да бъдат деморализиращи за членовете на отбора. Те също така могат да навредят на репутацията му в очите на спонсорите и феновете.

Предупреждението на Роси поставя Отмар Шафнауер в много трудна ситуацията. Румънско-американският инженер отговаря за ежедневните операции на отбора Алпин. Той  настоя, че коментарите на Роси няма да променят атмосферата в Алпин

„Ако прочетете нещо подобно във вестника, няма да се чувствате по-напрегнати, тъй като всеки иска да се справи добре“, заяви Шафнауер.

„Те са опитни механици и инженери от най-високо ниво. Ние оказваме натиск върху себе си, така че просто трябва да се поправим. „Нямам представа [защо са направени коментарите на Роси]. Ще трябва да го попитате. Аз лично ще го попитам. Последният уикенд беше много труден, така че все още нямах възможност да го направя.“

Алпин се представя по-лошо в сравнение с 2022 г. Френският отбор има двойно по-малък актив от точки в сравнение с това време от миналогодишната кампания, Въпреки колебливия старт Шафнауер изрази увереност, че бившият тим на Рено може да възвърне формата си.

„Да, признавам, че не се представихме добре в Баку, пилотите се сблъскаха един с друг в Австралия, а в първото състезание имахме безброй наказания, като се започне от това, че Естебан не беше на мястото си“, каза шефът на Алпин.

„Началото на сезона не беше гладко. Може би затова той направи тези коментари. Аз трябва да ги прочета. Единственото, което можем да направим, когато имаме проблеми като този в Баку, е да намерим и разберем първопричината за случилото се. След това трябва да се уверим, че сме въвели процес или хора, за да не се допусне повторение“, завърши Отмар Шафнауер.