Начало Други Роси ще се състезава в WEC през 2024 г.

Роси ще се състезава в WEC през 2024 г.

337
0
Валентино Роси
Валентино Роси, снимка БМВ

Валентино Роси ще се състезава в WEC през 2024 г. 44-годишният състезател се включва в новата категория на шампионата LMGT3. Роси ще кара БМВ М4 GT3 за тима на WRT. Междувременно бившият пилот от F1 Роберт Кубица се прехвърля в категорията на хиперавтомобилите с AF Corse.

Роси бе избран да кара един от двата заводски подготвени автомобила БМВ М4 GT3, управлявани от WRT. Седемкратният световен шампион ще дели колата с още двата състезатели, които трябва да бъдат обявени своевременно. Зад волана на другото БМВ ще бъде Аугусто Фарфус. Бразилецът е дългогодишен заводски пилот на баварците

Доктора се прехвърля в WEC след прекарани две кампании в GT World Challenge Europe с отбора на WRT. В тях той караше автомобили на Ауди и БМВ. Тази година негови съотборници бяха Фарфус и Максим Мартин.

Роси няколко пъти изрази желанието да се състезава в WEC. Тази година той се включи в някои от подгряващите стартове на 24-те часа на Льо Ман и дори спечели един от тях. Сега Роси предприема следващата стъпка в кариерата си и се прехвърля в чисто новия клас на световния шампионат за издръжливост на ФИА.

„Много се вълнувам, че ще се състезавам в WEC. Това е следващата стъпка за мен. Вече ще участвам в световен шампионат, който не е само в Европа, а е в световен мащаб. Вече съм запознат с автомобила след този сезон. Разбира се, форматът с трима пилоти от три различни категории на изпълнение ще бъде нов за мен. Като цяло вярвам, че ще бъдем в много добра позиция“, сподели Роси.

БМВ е само един от общо девет производителя, които ще бъдат представени в LMGT3 в WEC през следващата година. Всеки един от тях ще бъде представен от два автомобила. Към БМВ се присъединяват марки като Ферари, Порше, Корвет, Астън Мартин, Ламборгини, Форд, Макларън и Лексус. Всички марки ще бъдат представени от отбори. При Ферари е AF Corse, а при Ламборгини- Iron Lynx. Партньор на Макларън е Унайтед Аутоспортс, на Форд- Протон Компетишън, Астън Мартин- Hear ot Racing, Корет- TF Sport. Всички автомобили от новата категория на WEC ще бъдат оборудвани с гуми Goodyear.

Междувременно Роберт Кубица се прехвърля в най-високата категория на WEC. 38-годишният състезател ще кара прототип Ферари 499P като част от тима на AF Corse. Все още не се знае кои ще са неговите съотборници. Единият от тях най-вероятно е Робърт Шварцман. Очаква се Ферари да не променя пилотския състав на двата титулярни прототипа

Вчера WEC публикува и стартовия списък в категорията на хиперавтомобилите. Тук се включват марки като Тойота, Ферари, Порше Пенске, Пежо и Кадилак. Към тях се присъединят новите попълнения- БМВ, Ламборгини, Алпин и Isotta Fraschini. По-рано тази година Гликенхаус обяви, че преустановява участието си в WEC заради финансови причини. В същото време отборът на Floyd Vanwall Racing бе изваден от списъка заради лимита на броя на участниците в WEC.

Сред участниците в категорията „Hypercar“ на WEC се наблюдава голям брой бивши пилоти от F1. Сред тях са Мик Шумахер (Алпин), Себастиен Буеми, Ник де Врис, Камуи Кобаяши и Брендън Хартли (Тойота), Уил Стивънс (Jota Порше), Андре Лотерер (Порше), Жан-Ерик Верн, Пол ди Реста и Щофел Вандоорн (Пежо), Данил Квят (Ламборгини) и др.