Начало Formula E News Роуланд напусна Махиндра, Лотетер няма да стартира в Джакарта

Роуланд напусна Махиндра, Лотетер няма да стартира в Джакарта

181
0
Оливър Роуланд
Оливър Роуланд, снимка Формула Е

Оливър Роуланд напусна Махиндра. Британският състезател е прекратил договора си с индийския производител и си е тръгнал с незабавен ефект. На негово място Махиндра привлече Роберто Мери. Междувременно Андре Лотетер няма да стартира в двата старта в Джакарта заради подготовката си за 24-те часа на Льо Ман.

Роуланд се присъедини към Махиндра в началото на сезон 2021-22 във Формула Е. Британецът изкара една тежка кампания с индийския тим. В края на сезона той успя да се качи на подиума в старт №1 на уличната писта в Сеул. Въпреки това постижение той завърши на 14-та позиция с актив от 32 точки

Роуланд остана в екипа на Махиндра Рейсинг за още един сезон. 30-годишният състезател отново изпитваше затруднения с автомобила Формула Е Gen3, както и с новата задвижваща система на Махиндра M9 Electro.

Роуланд записа две класирания в зоната на точките за сезон 2022-23 във Формула Е. Британецът финишира шести в домашния старт за Махиндра в Хайдерабад. След това той остана десети в старт №1 в Берлин. Роуланд претърпя инцидент в последния старт в Монако и натърти едната си ръка. Това в крайна сметка се оказа последното му участие с индийския тим.

В края на миналата седмица Махиндра потвърди, че е прекратила договора си с Роуланд. Така британецът напуска екипа с незабавен ефект и няма да кара в оставащите седем състезания този сезон. В същото време отборът обяви присъединяването на Роберто Мери. Испанецът се включи в теста за новобранци в Берлин с екипа на Махиндра. Сега той ще направи своя официален дебют във Формула Е в Индонезия.

„За мен е огромна чест да вляза и да представлявам Махиндра Рейсинг за състезанията в Джакарта“, сподели Мери.

„Невероятно съм благодарен за тази възможност и съм решен да се възползвам максимално от нея. Имах възможност да карам M9Electro по време на теста за новобранци в Берлин. Формула Е е много различна от всички останали серии, в които съм се състезавал, така че кривата на обучението ще бъде стръмна. Но аз се чувствам готов и развълнуван да приема това предизвикателство“, добави новият пилот на Махиндра.

Все още не се знае дали Мери ще участва във всички стартове до края на сезона или само в Джакарта

„Щастливи сме да приветстваме Роберто в екипа на Махиндра Рейсинг. Той има впечатляващ опит в състезания от най-високо ниво и добри постижения в големи шампионати. Освен това той направи страхотно представяне с нас на теста за новобранци в Берлин миналия месец. Видяхме, че има потенциал да се превърне в голям актив за нашия тим“, каза шефът на Махиндра Рейсинг Фредерик Бертранд.

„Не е лесно да скочиш по средата на сезона. Роберто все пак има опит в работата с отбора, което ме кара да съм сигурен, че ще се впише отлично в екипа.“

Междувременно стана ясно, че Андре Лотерер няма да стартира в двата старта на уличната писта в Джакарта. Пилотът на Андрети Аутоспорт реши да се съсредоточи върху подготовката си за 24-те часа на Льо Ман с тима на Порше Пенске. На мястото на Лотерер ще кара Давид Бекман.