Начало WRC News Рованпера начело след първия ден, дъжд и мъгла доведоха до куп катастрофи...

Рованпера начело след първия ден, дъжд и мъгла доведоха до куп катастрофи в Хърватия

491
0
Кале Рованпера
Кале Рованпера; снимка: Тойота

Много тежки условия трябваше да преодолеят екипажите, състезаващи се в световния рали шампионат, по време на първия ден от рали Хърватия, трети кръг от първенството за сезон 2022. Дъжд заваля от сутринта и неколкократно се усилваше през деня. Следобед имаше и много гъста мъгла, заради която някои пилоти се оплакаха, че в продължение на километри не са имали никаква видимост. Мнозина катастрофираха през петъчния ден, сред тях Есапека Лапи (Тойота) и пилотите на М-Спорт Пиер-Луи Лубе и Адриен Фурмо. Кале Рованпера с Тойота е начело в класирането след първия ден от надпреварата. Втори и трети са състезателите на Хюндай Тиери Нювил и От Танак, но на разлики от по над минута.

Рованпера бе пръв по отсечките днес, но запази най-голямо хладнокръвие по калните дистанции

Далеч по-опитните му съотборници имаха сериозни проблеми. Лапи отпадна още в първата отсечка за деня. Елфин Еванс се оказа с проблем с джанта, а след това и спука гума. Кале внимателно поддържаше равномерно темпо, доколкото условията позволяваха.

„Това са едни от най-трудните условия, в които изобщо съм карал“, призна младежът. „Но като цяло денят бе наистина доста добър. Шест победи в осем отсечки и аванс от над минута. Радвам се, че утре ще продължа от тази позиция.“

Нювил имаше технически проблеми с алтернатора си на два пъти. Наложи се дори да бута колата около 800 метра заедно с навигатора си Мартин Видеге и бе наказан за закъснение за контрола. Сутринта рано падна и в канавка. Въпреки това успя да се върне в борбата и в края на петъка си върна второто място от съотборника си Танак.

Лапи пое вината за катастрофата, която го извади от състезанието в самото начало. Лубе спука три гуми за две отсечки. Най-брутален обаче бе инцидентът на Фурмо, който няма да може да продължи ралито през оставащите два дни

Французинът се подхлъзна на водата в локвата на бърз десен завой, изхвърча и се оказа в градината на фермер на име Мартин. Реакцията на човека?

„Не чувах нищо. Знаех, че нещо се е случило. Бързо излязох и изведнъж – изненада в двора! Дадохме му сирене. Ние сме фермери. Имаме три крави и произвеждаме сирене“, обясни Мартин пред dirtfish.com.

Фурмо потвърди, че хората са се погрижили за него и копилота му и се извини, че им е съсипал оградата.