Начало Рали Льоб ще кара за М-Спорт в Португалия

Льоб ще кара за М-Спорт в Португалия

419
0
Себастиен Льоб
Себастиен Льоб, снимка М-Спорт Форд

Легендата на световния рали шампионат (WRC) Себастиен Льоб ще участва в рали Португалия през май. Французинът отново ще бъде в отбора на М-Спорт Форд и ще кара Форд Пума Hybrid Rally1.

Деветкратният WRC шампион си осигури още едно еднократно участие с британския отбор, след като победи Себастиен Ожие от тима на Тойота и спечели паметна 80-та WRC победа в кариерата си. Това се случи по време на откриването на сезон 2022 в Монте Карло през януари.

Екипът на М-Спорт искаше да си осигури услугите на Льоб за повече рали състезания. 48-годишният пилот има изключително натоварен график и няма много свободно време за WRC. Той включва участия в Extreme E и световния рали рейд шампионат на ФИА (W2RC). Съвсем наскоро той потвърди и участието си в DTM по-късно този месец.

Благодарение на подкрепата на Форд и Ред Бул бе постигната договореност Льоб да се върне зад волана на новия автомобил Пума на чакълените пътища на рали Португалия от 20 до 22 май.

Към Льоб отново ще се присъедини навигаторът Изабел Галмиш. Французойката стана първата жена, стъпила на най-високото стъпало на подиума във WRC след Фабриция Понс през 1997 г.

Очаква се Льоб да се състезава срещу осемкратния WRC шампион и сънародник Себастиен Ожие. Предполага се, че той ще продължи кампанията си във WRC в Португалия. Събитието ще отбележи и 50-годишнината на световния рали шампионат. Поради това са планирани разнообразни дейности за отбелязване на това важно събитие.

„Карането на Пума Rally1 e един от най-добрите ми спомени от ралитата. Победата в Монте Карло след толкова дълго време беше невероятна“, каза Льоб. „Екипът работи наистина добре, след като бързо отстрани трудностите, с които се сблъскахме по време на шейкдауна. Това ни позволи да спечелим 80-тата си победа във WRC.“

„Още при първия ми тест с този автомобил веднага изпитах много добро усещане. Също така се наслаждавам на шофирането с толкова много мощност и хибридна система. Това е страхотен автомобил и отбор. Заедно отпразнувахме един невероятен момент.“

„Португалия беше празно място в моя календар. Това е чакълено рали. Последно съм се състезавал на такава настилка през 2019 г. Имам база от бележки за темпото в някои от етапите. Това беше една от причините да избера Португалия. Другата беше тази, че просто исках да участват в рали на чакъл. Обичам да каран на такъв терен. Така че изборът беше много ясен.“

След потвърждението на завръщането на Льоб, М-Спорт ще пусне общо пет автомобила Форд Пума Rally1 в Португалия. Французинът ще се присъедини към Крейг Брийн, Гас Грийнсмит, Адриен Фурмо и Пиер-Луи Лубе, който ще кара във второто от седемте си състезания с отбора тази година.