Начало WRC News Рованпера най-бърз в откриващия етап на рали Швеция

Рованпера най-бърз в откриващия етап на рали Швеция

446
0
Кале Рованпера, Тойота
Кале Рованпера, снимка Тойота

Кале Рованпера бе най-бърз в откриващия етап на рали Швеция. Снежната надпревара е втори кръг от сезон 2023 в WRC. Пилотът на Тойота измина 5.16-километровия спринт на фарове около град Умео за 3:23.03 мин. Втори с изоставане от 1.6 сек. финишира От Танак от екипа на М-Спорт Форд. Третата позиция бе заета от Елфин Еванс. Състезателят на Тойота изостана с 3.1 сек. от времето на Рованпера.

Рованпера бе най-бърз и в днешния шейкдаун. Финландецът е готов да запише втори пореден успех на рали Швеция и да продължи защитата на световната си титла. Втори на 0.1 сек. финишира Есапeка Лапи с Хюндай, следван от Такамото Кацута и Елфин Еванс с Тойота и Крейг Брийн с Хюндай.

Рованпера извади късмет въпреки че отваряше днешния етап. Финландецът показа отлична скорост и разполагаше с добро сцепление, предоставено от гумите с шипове на Пирели. Като цяло качеството на снега ставаше все по-лошо с минаването на повече автомобили. Така Рованпера записа най-добро време и зае първа позиция във временното класиране на рали Швеция. Така световният шампион започна защитата на успеха си от 2022 г.

„Условията в тази отсечка бяха доста добри“, каза Рованпера. „Някои участъци в гората бяха малко хлъзгави с малко рохкав сняг, но всичко беше доста добро. Просто не ми се струваше, че карам толкова добре – опитвах се да съм чист и подреден, но ми се струваше, че не съм достатъчно бърз“, добави пилотът на Тойота.

Втори финишира Танак. Естонецът като цяло бе доволен от темпото си в първия етап на рали Швеция.

„Добър етап, но като ледът вече доста начупен. Имах добро усещане“, заяви Танак.

Трети остана Еванс. Състезателят на Тойота не бе доволен от резултата си след като удари пряспа.

„В някои участъци е доста хлъзгаво заради рохкия сняг, но иначе беше доста добре. Просто не ми се струваше, че карам на нужното ниво“, обясни Еванс.

Четвъртото място бе заето от Лапи. Пилотът на Хюндай остана на 3.9 сек. от времето на Рованпера, въпреки че и той се удари в снежна пряспа и повреди част от задното окачване. Финландецът се надява да запише добър резултат на рали Швеция.

„Спирането е доста сложно. Не успях да рестартирам автомобила при спиране и се насочихме право към пряспата. Така се случва на леда когато блокираш колелата. Беше добро забавление“, призна Лапи.

Пети остана Тиери Нювил с Хюндай, следван от Кацута, Брийн, Пиер-Луи Лубе (М-Спорт Форд) и състезателите от WRC2 Яри Хутунен (Шкода) и Оле Кристиан Вийби с Фолксваген. Частният пилот Лоренцо Бертели даде 18-то време след като  удари своята Тойота в пряспа.