Начало WRC News Рованпера оцеля в касапницата на рали Кения

Рованпера оцеля в касапницата на рали Кения

643
0
Кале Рованпера
Кале Рованпера; снимка: Тойота

Кале Рованпера оцеля в касапницата на рали Кения. През най-дългия и тежък ден на надпреварата, която е трети кръг от световния шампионат, малко над 160-те състезателни километра се оказаха огромно препятствие за повечето екипажи. Условията варираха от сухо време, скалиста и камъниста настилка, преливаща в пясъчно трасе до внезапни дъждове. Само в рамките на 13-ата отсечка от състезанието например предното стъкло на Есапека Лапи бе счупено от две птици, което му коства 10 минути загубено време. Елфин Еванс и Адриен Фурмо спукаха гуми – тези инциденти бяха безброй по време на съботата. Тиери Нювил се бореше с технически проблем, заради който можеше да използва само електрическо задвижване. Такамо Кацута пък имаше грижи с електрическата система на автомобила си.

Рованпера започна съботата с почти минута аванс пред Еванс, след като спечели всички шест отсечки вчера. Затова имаше възможност днес да е по-внимателен

Въпреки това бе с почти 25 секунди по-бърз от всички в най-дългата състезателна дистанция заради проблеми на съотборниците и съперниците си. Само съекипниците му Еванс и Кацута спукаха общо три гуми в „Спящия войн“ (малко над 30 км).

„Сутринта имахме план да внимаваме по етапите, да изградим стабилно темпо и да се пазим от грешки. Стараех се да управлявам риска, но дори при това положение ти трябва известен късмет. Освен това такова каране не е никакво удоволствие, защото единственото, което правиш, е да се мъчиш да избегнеш всеки камък на пътя си. Но поне подходът ни се отплати“, коментира Рованпера.

Еванс е втори – на над 2 минути зад Кале. Уелсецът сподели, че се е чувствал малко по-добре в колата си в сравнение с вчера.

„Три спукани гуми обаче ни коства твърде много изгубено време. Накрая чувствам, че наистина изтървахме добра възможност. Трябва да се постараем да вземем колкото се може повече точки утре“, допълни Еванс.

Трети в подреждането е Адриен Фурмо с Форд Пума, който е на над 3:10 мин зад Рованпера. Кацута заема четвъртото място, следван от Тиери Нювил, Гъс Грийнсмит, Оливър Солберг, Кайетан Кайетанович, Джордан Сердеридис, От Танак.

Нювил бе искрено разочарован от всичките си проблеми

„Трудно е за приемане, след като си вложил огромни усилия, конкурентоспособен си и накрая няма никакъв резултат. Колата беше с проблеми, които не можехме да поправим сами и трябваше да караме така чак до сервиза. Ще продължим да се борим и утре, но ще е трудно“, каза белгиецът.

„Когато тук нещо започне да се обърква, това наистина води до пълен хаос“, философски обобщи Лапи.