Начало WRC News Рованпера поведе в Португалия

Рованпера поведе в Португалия

325
0
Кале Рованпера
Кале Рованпера; снимка: Тойота

Кале Рованпера поведе в рали Португалия, четвърти кръг от световния шампионат за 2022 г. Младият финландец се справи по-добре в сложните условия привечер на втория пълен ден от надпреварата. В 15-ата отсечка от състезанието започна да вали. Елфин Еванс, който до този момент водеше, попадна в може би най-тежкия дъжд. Уелсецът загуби близо 14 секунди в отсечката и отстъпи лидерството на по-младия си съотборник.

Рованпера имаше 4 секунди аванс след това, които до края на деня увеличи на 5,7 сек.

„Това звучи добре“, каза той впоследствие. „Отсечката беше неравномерно мокра – от средата нататък ставаше по-зле. Но съботата ни премина без проблеми и от това можем да сме доволни“, допълни Рованпера.

Такамото Кацута излезе на трета позиция. Японският пилот се опази от сериозни проблеми през първите два дни на ралито за разлика от мнозина титуляри и най-големите звезди Себастиен Льоб и Себастиен Ожие. Четвърти и пети в подреждането са състезателите на Хюндай Дани Сордо и Тиери Нювил.

Льоб и Ожие и в събота не стигнаха далеч. Деветкратният световен шампион спря с повреда в двигателя на автомобила си. От М-Спорт решиха да не кара утре. Ожие изхвърча от трасето, пропадна в канавка и малко по-късно също отпадна за деня. Не е ясно кога двамата ще се състезават отново във WRC. За Льоб се предполага, че може да кара в рали Сафари.