Начало WRC News Рованпера с над 29 сек аванс в рали Естония

Рованпера с над 29 сек аванс в рали Естония

225
0
Кале Рованпера
Кале Рованпера; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Кале Рованпера върви уверено към пета победа от 7 ралита за сезон 2022 в световния рали шампионат. Пилотът на Тойота е с почти половин минута (29,1 сек) аванс спрямо съотборника си Елфин Еванс.

Рованпера поведе изненадващо в петък, изпреварвайки Еванс. Уелсецът бе спечелил първите пет отсечки и водеше с почти 20 секунди. Младият финландец не се отказа, намали аванса му почти наполовина, след което заваля порой. Рованпера уцели най-благоприятните условия на трасето, като след него ситуацията в отсечката прогресивно се усложняваше. Меката пръст се превърна в лепкава кал, а коловозите се пълнеха постоянно с вода, което ги превърна в капан за екипажите. Еванс се изпързаля в храстите, загуби повече от 22 секунди и лидерството му се превърна в 11,7 сек дефицит. Кале призна, че не е очаквал да се окаже начело, но прие добрия късмет.

По време на съботния етап имаше превалявания, макар и не толкова силни като вчерашните. Вторият ден от рали Естония премина под доминацията на Рованпера. След десетата поредна победа в отсечка на Рованпера Еванс заяви, че просто няма отговор на темпото на съекипника си.

„Мисля, че карах добре. Натискахме доста сериозно през цялото време, но управлявайки риска. Не бих казал, че е останала някаква неоткрита скорост в колата, но не съм непрекъснато на лимита. Няма нужда да тормозя автомобила в по-тежките секции. В останалите участъци съм на пълна газ“, коментира Рованпера

Местният герой От Танак имаше проблеми с управлението през първия от домашната си надпревара, предното му стъкло се замъгляваше (пак заради технически грижи), но в края на петъка бе трети. Тази позиция заемаше и след финала на съботния ден.

„Денят бе гладък, без драми“, отбеляза Танак. „Открихме някои неща за колата, така че от тази гледна точка съботата бе продуктивна. Правим всичко по силите си, за да намерим път напред, особено с поглед към рали Финландия. Потенциалът е налице, но определено има какво да подобрим.“

Четвърти се нареди съекипникът на Танак в Хюндай Тиери Нювил. Такамото Кацута (Тойота) е пети, следван от Адриен Фурмо, Есапека Лапи, Пиер-Луи Лубе, Гас Грийнсмит, Оливър Солберг.