Начало WRC News Рованпера с убедителна преднина преди финалния ден на рали Естония

Рованпера с убедителна преднина преди финалния ден на рали Естония

121
0
Кале Рованпера, Тойота
Кале Рованпера, снимка Тойота

Кале Рованпера диктува събитията в предпоследния ден на рали Естония 2023. Пилотът на Тойота спечели всички девет етапа от днешния ден и се затвърди на първото място. Втори на близо 35 сек. е Тиери Нювил с Хюндай. Третата позиция отново е заета от Есапека Лапи. Състезателят на Хюндай изостава с 45.4 сек. от времето на Рованпера.

Рали Естония е кръг №8 от тазгодишния сезон в световния рали шампионат (WRC). Състезанието се провежда по чакълени пътища около град Тарту и е едно от най-бързите в графика на WRC

Рованпера поведе по време на втория ден от рали Естония. Действащият световен шампион имаше аванс от 3 сек. спрямо Нювил. Белгиецът изглеждаше като основен съперник на Рованпера за победата, тъй като От Танак (М-Спорт Форд) получи наказание от 5 минути заради смяна на двигател.

Днес Рованпера стартираше от по-задна позиция и нямаше тежката задача да отваря пътя за останалите. Състезателят на Тойота записа 9 поредни етапи и постоянно изпреварваше Ньовил. В края на деня той увеличи аванса си на 34.9 сек. и се доближи до победата. Рованпера получи предимство и заради проблем с една от гумите на белгиеца. Очакванията са утре той да спечели трети пореден успех в Естония, освен ако не се случи нещо невероятно.

„Със сигурност усещането е приятно. Наистина ми хареса особено следобедът. Беше много приятно. Автомобилът работи добре. Това са любимите ми етапи от целия календар, така че защо да не им се наслаждавам на пълна скорост? Тук имаше толкова много фенове, което е наистина страхотно“, сподели Рованпера.

Същевременно Нювил призна, че е бил твърде колеблив в първите два етапа сутринта, но въпреки това постигна второ време в пет случая. Пилотът на Хюндай знае, че ще бъде почти невъзможно да изпревари Рованпера в утрешния ден на рали Естония.

„Липсваше ми само малко, за да се изравня с темпото на Кале. Смятам, денят щеше да е перфектен, ако нямаш проблем с едната гума“, каза Нювил.

Третото място продължава да е заето от Лапи. Финландецът води оспорвана борба с Елфин Еванс от Тойота. Двамата са разделени малко повече от 7 сек. Пети и шести са Теему Сунинен (Хюндай) и Пиер-Луи Лубе (М-Спорт Форд). След тях са Такамото Кацута (Тойота) и местният любимец От Танак (М-Спорт Форд). Топ 10 допълват пилотите от WRC2 Андреас Микелсен и Само Паджари с Шкода.