Начало WRC News Рованпера триумфира в рали Акрополис и се доближава до втора световна титла

Рованпера триумфира в рали Акрополис и се доближава до втора световна титла

566
0
Кале Рованпера, Тойота
Кале Рованпера, снимка Тойота

Кале Рованпера триумфира в рали Акрополис. Пилотът на Тойота спечели трета победа за сезона и общо втора по тежките чакълени пътища в Гърция. Благодарение на този успех Рованпера е все по-близо до спечелването на втора поредна световна титла в WRC. Втори завърши Елфин Еванс с Тойота. Последното място на подиума в рали Акрополис бе заето от Дани Сордо с Хюндай.

Рали Акрополис бе домакин на кръг №10 за сезон 2023 в световния рали шампионат (WRC). Състезанието се проведе на територията на Гърция. През днешния финален ден екипажите изминаха три специални етапа по трудните чакълени трасета около Ламия

Рованпера спечели откриващия супер специален етап на рали Акрополис в четвъртък. След това финландецът поизостана в петъчния ден и бе изпреварен от Тиери Нювил (Хюндай) и Себастиен Ожие (Тойота).

Рованпера си върна водачеството в края на вчерашния ден. Състезателят на Тойота се възползва от проблемите на Нювил и Ожие и отвори повече от 2-минутна преднина спрямо съперниците си.

Днес Рованпера можеше да си отдъхне малко и да закара автомобила цял до финала. Действащият световен шампион обаче спечели пауърстейджа на рали Акрополис и добави още пет точки към актива си. Така той се доближава до спечелването на втора титла в WRC.

„Разбира се, това е голямо облекчение. След трудното рали във Финландия трябваше да се върнем сега, въпреки че никога не сме си тръгвали. Силно представяне, стартиране от първа позиция и финиширане на първа позиция е доста приятно. Карахме доста умно и все пак натискай малко повече тук [в пауърстейджа]“, сподели Рованпера. Победата на финландеца позволи на Тойота да увеличи аванса си в класирането при производителите.

Втори финишира съотборникът на Рованпера Елфин Еванс. Британецът също се възползва от грешките на своите съперници и успя да минимализира щетите. Последното място на подиума в рали Акрополис бе заето от Дани Сордо с Хюндай.

Четвъртата позиция бе за От Танак. Пилотът на М-Спорт също успя да минимализира максимално щетите. Танак все пак успя да намери място в челната петица, въпреки проблемите в петък. Пети и шести останаха Есапека Лапи (Хюндай) и Такамото Кацута (Тойота). Топ 10 в рали Акрополис допълниха Андреас Микелсен и Гас Грийнсмит с Шкода, Йоан Росел със Ситроен и Себастиен Ожие (Тойота). Частникът Джордан Сердеридис (М-Спорт Форд) остана 16-ти в домашната си надпревара.

Рованпера увеличи аванса си в генералното класиране благодарение на днешния си успех. Финландецът има аванс от 33 точки пред Еванс. В топ 5 влизат още Нювил, Танак и Ожие. При производителите Тойота води пред Хюндай и М-Спорт Форд.