Начало WRC News Рованпера води преди финалния ден на рали Акрополис, проблеми за Нювил и...

Рованпера води преди финалния ден на рали Акрополис, проблеми за Нювил и Ожие

474
0
Кале Рованпера, Тойота
Кале Рованпера, снимка Тойота

Кале Рованпера зае първата позиция след края на предпоследния трети ден на рали Акрополис. Пилотът на Тойота допусна най-малко грешки по трудните чакълени пътища и се възползва от проблемите на своите съперници. Рованпера води с повече от 2 мин. спрямо втория Дани Сордо с Хюндай. Третото място е заето от съотборникът на Рованпера Елфин Еванс.

Рали Акрополис е десети кръг за сезон 2023 в световния рали шампионат (WRC). Състезанието се провежда на територията на Гърция. Днес се проведоха шест специални етапа по тежките чакълени пътища около Ламия, които бяха изпълнени с много драма

Сутрешната яростна битка на рали Акрополис се превърна във въпрос на оцеляване днес следобед. Тогава жегата и тежките чакълени пътища, осеяни с камъни, взеха тежки жертви.

Нювил поведе след края на вчерашния ден на рали Акрополис. Пилотът на Хюндай успя да увеличи аванса си на 10.9 сек. спрямо Ожие. За нещастие, белгиецът се удари в дупка и разби предното дясно окачване на своя Хюндай i20 N. Така той отпадна от борбата за победата и изобщо за челните позиции.

Отпадането на Нювил остави Ожие на върха в рали Акрополис. Осемкратният световен шампион в WRC влезе в последния етап за съботния ден с 12.4 сек. аванс спрямо съотборника си Рованпера. Ожие също имаше лош късмет, след като удари камък и повреди окачването на неговата Тойота. По този начин той също отпадна от борбата и „подари“ първото място на Рованпера. Финландецът води с повече от 2 мин. на върха и е много близо до победата.

„Днес се случиха много неща в предната част на класирането. Разбира се, беше хубава битка. Не беше най-лесно да се борим със Себ, защото трябваше да мислим за шампионата. Мисля, че изкарахме добър ден, бяхме бързи, но и запазихме автомобила цял“, сподели Рованпера.

Второто място е заето от Сордо. Опитният испанец се изкачи напред в подреждането заради проблемите на екипажите пред него. Сордо има крехък преднина от 5 сек. спрямо третия Елфин Еванс (Тойота).

„Доволен съм от днешния ден. Искаше ми се да съм по-близо до останалите, но се справихме с условията доста добре и сега сме втори. В интерес на истината, макар че етапите бяха малко трудни, те бяха много по-добри, отколкото очаквахме“, каза Сордо.

Четвъртото място на рали Акрополис е заето от От Танак. Пилотът на М-Спорт Форд имаше сравнително чист ден. Така той успя да минимализира щетите след проблемите в петък. Пети и шести са Есапека Лапи (Хюндай) и Такамото Кацута (Тойота). Топ 10 допълват Андреас Микелсен (Шкода), Гас Грийсмит (Шкода), Себастиен Ожие (Тойота) и Йоан Росел (Ситроен).